Steki jagnięce z lekką sałatką

2021-05-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie
Do ulubionych
701
701
Do ulubionych
Steki jagnięce z lekką sałatką
2021-05-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie

Steki jagnięce lub wołowe z lekką sałatką

Cienko krojone steki jagnięce z karmelizowaną cebulą.  Podawane z lekką sałatką z rukwi wodnej, ciecierzycy oraz kminu.

Składniki

  • 4 steki jagnięce
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 2 obrane i pokrojone w piórka cebule
  • 780 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 80 g świeżych liści rukwi wodnej
  • 2 łyżki grubo posiekanych liści rozmarynu
  • 2 łyżki sosu z karmelizowanej cebuli
  • Kilka liści rozmarynu do przybrania
  • Podawać z chrupiącym pieczywem

Użyty sprzęt

  • duża patelnia nieprzywierająca

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Dodaj kmin, a następnie cebulę i podsmażaj przez 4-5 minut regularnie mieszając, aż cebula skarmelizuje się. Dołóż ciecierzycę i podsmażaj przez 1-2 minuty, zdejmij potrawę z ognia, dodaj rukiew i odstaw całość.

  • Rozgrzej patelnię do smażenia z nieprzywierającym dnem, a w międzyczasie posmaruj jagnięcinę olejem lub oliwą, przypraw ją i posyp rozmarynem. Podsmażaj przez 2-3 minuty z każdej strony, aż steki będą średnio wysmażone. Jeśli wolisz słabiej wysmażone mięso, smaż je z każdej strony przez 1-2 minuty.

  • Nałóż na mięso przygotowany wcześniej sos cebulowy i podawaj je z sałatką i chrupiącym pieczywem.

Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się