- Kraj pochodzenia: Kanada
Steki jagnięce z lekką sałatką
Steki jagnięce lub wołowe z lekką sałatką
Cienko krojone steki jagnięce z karmelizowaną cebulą. Podawane z lekką sałatką z rukwi wodnej, ciecierzycy oraz kminu.
Składniki
- 4 steki jagnięce
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 obrane i pokrojone w piórka cebule
- 780 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 80 g świeżych liści rukwi wodnej
- 2 łyżki grubo posiekanych liści rozmarynu
- 2 łyżki sosu z karmelizowanej cebuli
- Kilka liści rozmarynu do przybrania
- Podawać z chrupiącym pieczywem
Użyty sprzęt
- duża patelnia nieprzywierająca
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Dodaj kmin, a następnie cebulę i podsmażaj przez 4-5 minut regularnie mieszając, aż cebula skarmelizuje się. Dołóż ciecierzycę i podsmażaj przez 1-2 minuty, zdejmij potrawę z ognia, dodaj rukiew i odstaw całość.
-
Rozgrzej patelnię do smażenia z nieprzywierającym dnem, a w międzyczasie posmaruj jagnięcinę olejem lub oliwą, przypraw ją i posyp rozmarynem. Podsmażaj przez 2-3 minuty z każdej strony, aż steki będą średnio wysmażone. Jeśli wolisz słabiej wysmażone mięso, smaż je z każdej strony przez 1-2 minuty.
-
Nałóż na mięso przygotowany wcześniej sos cebulowy i podawaj je z sałatką i chrupiącym pieczywem.