Steki z tapenadą z oliwy

2021-05-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
993
993
Do ulubionych
Steki z tapenadą z oliwy
2021-05-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie

Steki jagnięce z tapenadą z oliwy

Steki z udźca jagnięcego w tapenadzie domowej roboty, przygotowanej z oliwy z oliwek i czerwonej papryki.

Składniki

  • 2 steki z udźca jagnięcego
  • 1 obrany i wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Tapenada z oliwy z oliwek i czerwonej papryki
  • 2 małe smażone w całości czerwone papryki
  • Duża garść świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 40 g grubo posiekanych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka odsączonych i grubo posiekanych kaparów w solance
  • 1 łyżka sosu z anchois
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Użyty sprzęt

  • grill lub patelnia grillowa

Sposób przygotowania

  • Ułóż steki w płaskiej misce. Przygotuj marynatę z soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Pokryj nią mięso i odłóż do lodówki na 20 minut.

  • W międzyczasie włóż składniki do tapenady do małej miseczki, przypraw i dokładnie wymieszaj.
    Wyjmij steki z marynaty i smaż na rozgrzanym grillu przez 3-4 minut z każdej strony. Możesz również rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu i smażyć mięso przez 5-7 minut od czasu do czasu je przewrcając.

  • Przełóż steki na talerz, polej je tapenadą i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.

  • Wskazówka: Przygotowanie papryki: usuń pestki z 2 czerwonych papryk i połóż je na tacy do pieczenia. Spryskaj je 30 ml/polej 2 łyżkami oliwy z oliwek i smaż w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Wyjmij paprykę z piekarnika i odłóż do ostygnięcia, a następnie przekrój paprykę i użyj zgodnie z przepisem

Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się