- Kraj pochodzenia: Kanada
Steki z tapenadą z oliwy
Steki jagnięce z tapenadą z oliwy
Steki z udźca jagnięcego w tapenadzie domowej roboty, przygotowanej z oliwy z oliwek i czerwonej papryki.
Składniki
- 2 steki z udźca jagnięcego
- 1 obrany i wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Tapenada z oliwy z oliwek i czerwonej papryki
- 2 małe smażone w całości czerwone papryki
- Duża garść świeżo posiekanej natki pietruszki
- 40 g grubo posiekanych oliwek bez pestek
- 1 łyżka odsączonych i grubo posiekanych kaparów w solance
- 1 łyżka sosu z anchois
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Użyty sprzęt
- grill lub patelnia grillowa
Sposób przygotowania
-
Ułóż steki w płaskiej misce. Przygotuj marynatę z soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny i oliwy. Pokryj nią mięso i odłóż do lodówki na 20 minut.
-
W międzyczasie włóż składniki do tapenady do małej miseczki, przypraw i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij steki z marynaty i smaż na rozgrzanym grillu przez 3-4 minut z każdej strony. Możesz również rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu i smażyć mięso przez 5-7 minut od czasu do czasu je przewrcając. -
Przełóż steki na talerz, polej je tapenadą i podawaj z chrupiącym pieczywem i sałatą.
-
Wskazówka: Przygotowanie papryki: usuń pestki z 2 czerwonych papryk i połóż je na tacy do pieczenia. Spryskaj je 30 ml/polej 2 łyżkami oliwy z oliwek i smaż w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut. Wyjmij paprykę z piekarnika i odłóż do ostygnięcia, a następnie przekrój paprykę i użyj zgodnie z przepisem