Steki w czosnku i musztardzie

2021-05-08Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1103
1103
Do ulubionych
Steki w czosnku i musztardzie
2021-05-08Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie

Steki jagnięce lub wołowe w czosnku i musztardzie

Grillowane steki z udźca jagnięcego marynowane w soku jabłkowym, z dodatkiem czosnku i musztardy. Fantastycznie smakują serwowane z sałatką z czerwonej papryki, rukoli i ziemniaków.

Składniki

Marynata

  • 1 obrany i drobno posiekany duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej lub z Dijon
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Użyty sprzęt

  • grill lub nieprzywierająca patelnia z grubym dnem

Sposób przygotowania

  • W płaskim naczyniu wymieszaj dokładnie składniki na marynatę. Dodaj steki i pokryj je marynatą z obu stron. Przykryj mięso i odstaw je do lodówki na 20 minut, a najlepiej na całą noc.

  • Wyjmij steki z lodówki, co najmniej 20 minut przed usmażeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Smaż na grillu przez 6-8 minut z każdej strony lub do chwili wypuszczenia soków przez mięso.

  • Podawaj z fasolą oraz z sałatką z czerwonej papryki, rukoli, ziemniaków z sosem majonezowo-musztardowym.

Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się