- Kraj pochodzenia: Kanada
Steki w czosnku i musztardzie
Steki jagnięce lub wołowe w czosnku i musztardzie
Grillowane steki z udźca jagnięcego marynowane w soku jabłkowym, z dodatkiem czosnku i musztardy. Fantastycznie smakują serwowane z sałatką z czerwonej papryki, rukoli i ziemniaków.
Składniki
- 2 steki jagnięce o wadze ok. 150g
Marynata
- 1 obrany i drobno posiekany duży ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe świeżego soku jabłkowego
- 2 łyżki stołowe musztardy francuskiej lub z Dijon
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Użyty sprzęt
- grill lub nieprzywierająca patelnia z grubym dnem
Sposób przygotowania
-
W płaskim naczyniu wymieszaj dokładnie składniki na marynatę. Dodaj steki i pokryj je marynatą z obu stron. Przykryj mięso i odstaw je do lodówki na 20 minut, a najlepiej na całą noc.
-
Wyjmij steki z lodówki, co najmniej 20 minut przed usmażeniem, by nabrały temperatury pokojowej. Smaż na grillu przez 6-8 minut z każdej strony lub do chwili wypuszczenia soków przez mięso.
-
Podawaj z fasolą oraz z sałatką z czerwonej papryki, rukoli, ziemniaków z sosem majonezowo-musztardowym.