Pikantna kolacja dla dwojga w postaci madraskich steków z udźca jagnięcego lub steków wołowych z kontrastową nutą duszonego fenkułu.
Składniki
- 2 steki z udźca jagnięcego bez kości lub z wołowiny
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 20 ml madraskiej pasty curry
- 1 średnia czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
- 20 ml /2 łyżki zimnej wody
- 15 ml/1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
- Duszony fenkuł
- 1-2 obrane i pokrojone na ćwiartki duże fenkuły
- 300 ml dobrego, gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 50 g niesolonego masła w kostce
- 5 ml/łyżeczka kminu rzymskiego
Użyty sprzęt
- duża patelnia z nieprzywierającym dnem
Sposób przygotowania
- Przygotuj duszony fenkuł: umieść jego ćwiartki na płytkiej patelni, wlej bulion, dodaj masło, kminek i przyprawy. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień, przykryj potrawę folią i duś przez 30-35 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wywar stanie się klarowny.
- Umieść steki na płaskim talerzu, przypraw i posmaruj z obu stron pastą curry.
Rozgrzej olej na dużej patelni do smażenia z nieprzywierającym dnem i podsmażaj steki przez 6-8 minut z każdej strony. Przełóż na podgrzewany talerz.
- Wrzuć cebulę na patelnię, wlej wodę i duś cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie i przyrumieni się.
Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj cebulę dodając kolendrę oraz puszczony przez jagnięcinę sok.
Przed podaniem posyp każdy stek cebulą i kolendrą i serwuj z pieczonymi ziemniaczkami oraz duszonym fenkułem.
Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska