Madraskie steki z udźca jagnięcego

2021-05-07Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1810
1810
Do ulubionych
Madraskie steki z udźca jagnięcego
2021-05-07Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie

Madraskie steki z udźca jagnięcego

Pikantna kolacja dla dwojga w postaci madraskich steków z udźca jagnięcego lub steków wołowych z kontrastową nutą duszonego fenkułu.

Składniki

  • 2 steki z udźca jagnięcego bez kości lub z wołowiny
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 20 ml madraskiej pasty curry
  • 1 średnia czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 20 ml /2 łyżki zimnej wody
  • 15 ml/1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
  • Duszony fenkuł
  • 1-2 obrane i pokrojone na ćwiartki duże fenkuły
  • 300 ml dobrego, gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 g niesolonego masła w kostce
  • 5 ml/łyżeczka kminu rzymskiego

Użyty sprzęt

  • duża patelnia z nieprzywierającym dnem

Sposób przygotowania

  • Przygotuj duszony fenkuł: umieść jego ćwiartki na płytkiej patelni, wlej bulion, dodaj masło, kminek i przyprawy. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień, przykryj potrawę folią i duś przez 30-35 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wywar stanie się klarowny.
  • Umieść steki na płaskim talerzu, przypraw i posmaruj z obu stron pastą curry.
    Rozgrzej olej na dużej patelni do smażenia z nieprzywierającym dnem i podsmażaj steki przez 6-8 minut z każdej strony. Przełóż na podgrzewany talerz.
  • Wrzuć cebulę na patelnię, wlej wodę i duś cebulę przez 3-4 minuty, aż zmięknie i przyrumieni się.
    Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj cebulę dodając kolendrę oraz puszczony przez jagnięcinę sok.
    Przed podaniem posyp każdy stek cebulą i kolendrą i serwuj z pieczonymi ziemniaczkami oraz duszonym fenkułem.
Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się