- Kraj pochodzenia: Kanada
Suszona wołowina przekąska sportowców
Suszona wołowina przekąska sportowców
Nie ma chyba zdrowszej i łatwiejszej w przygotowaniu zdrowej przekąski dla sportowców niż suszona wołowina. Ponadto niezwykle smacznej. Idealna propozycja dla wszystkich osób dbających o zdrowie i pełnowartościowe posiłki. Suszona wołowina zawiera mnóstwo białka, witamin, składników odżywczych takich jak żelazo, cynk, jod i potas oraz kreatyna. A wszystko to jest łatwo-przyswajalne dla naszego organizmu. Bez porównania do suplementów, które zawierają w większości trudno przyswajalne, syntetyczne składniki. Sprawdź nasz przepis, w którym pierwsze skrzypce gra doskonały element wołowy Picanha. To kawał doskonałej wołowiny. Bardzo aromatycznej i pełnej mięsnego smaku, a jednocześnie delikatnej. Jest to część krzyżowej wołowej. Z tego mięsa wycinane są ukochane steki w Ameryce Południowej. W Polsce możemy z niej zrobić suszoną wołowinę bo nie jest tak droga jak antrykot i rostbef. A jest również wystarczająco delikatna. I z pewnością przepyszna.
Składniki
-
Picanha – około 1,5kg
-
Pieprz syczuański – 2 łyżki stołowe
-
Papryczka czerwona pikantna – 1 szt.
-
Papryczka zielona pikantna – 1 szt.
-
Brązowy cukier – 4 łyżki
-
Woda – 100 ml
Sposób przygotowania
- Przygotuj aromatyczny i lekko pikantny "syrop paprykowy". Potnij paprykę w bardzo cienkie krążki i zagotuj z cukrem i wodą.
- Mięso wyjmij z vacuum i osusz ręcznikiem papierowym. Potnij w bardzo cienkie paski w poprzek włókien. Rozłóż płatki wołowiny na pergaminie do pieczenia. Użyj pędzelka i nanieść na powierzchnię mięsa przygotowany w pierwszym kroku syrop paprykowy. Posyp pieprzem syczuańskim tak intensywnie jak lubisz. Susz w piekarniku nagrzanym do 70°C przez 3-4 godziny.
- Podawaj jako zdrową przekąskę – rodzaj chipsów. Lub jedz po treningu.