- Kraj pochodzenia: Kanada
Kanapka z wołowiną w stylu orientalnym
Kanapka z wołowiną w stylu orientalnym
Smaczna kanapka z wołowiną idealna na lunch, popołudniową przekąskę lub na śniadanie dla prawdziwych miłośników wołowiny oraz kuchni orientalnej. Aromatyczna, pełna przypraw i świeżych warzyw. Doskonała propozycja dla każdego. W naszym przepisie zaproponowaliśmy wspaniałego steka teres major. Pełny mięsnego aromatu i intensywnego pysznego smaku wołowiny. Przygotowanie tej kanapki nie jest trudne i nie zabierze dużo czasu. Ciekawa forma podania tego oryginalnego steka zaskoczy z pewnością np. podczas grillowej imprezy dla rodziny i przyjaciół.
Składniki
-
Teres Major – ok. 400 g
-
Bulion wołowy – 500 ml
-
Cebule – 2 średniej wielkości
-
Bagietki – 4 krótkie
-
Imbir świeży – 100 g
-
Marchew – 1 średnia ok. 200 g
-
Ogórek – ok. 250 g – 1 średniej wielkości
-
Ocet spirytusowy 10 % – 50 ml
-
Woda – 200 ml
-
Cukier – 2 łyżeczki (do herbaty)
-
Ziarna kolendry – 1 mała łyżeczka do herbaty
-
Świeża kolendra – 1 doniczka
-
Szczypiorek z 1 cebuli dymki
-
Sos rybny (jasny) – 1 płaska łyżeczka do herbaty
-
Olej z winogron – 2 łyżki stołowe
-
Majonez – 4 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
-
Mięso wyjmij z vacuum i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostki. Potnij cebulę w cienkie piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i podsmaż mięso wraz z częścią cebuli. Dodaj bulion wołowy i duś na patelni do całkowitego rozpadu mięsa. Mięso ma być tak miękkie żeby można było rozgniatać je widelcem. Aby uzyskać masę zbliżoną w konsystencji do dżemu.
-
Przygotuj sałatkę. Zagotuj ocet z cukrem, ziarnami kolendry, wodą i ścinkami świeżego imbiru. Gdy mikstura lekko ostygnie (do 60-70 C°) – wyjmij skrawki imbiru i zalej nią pociętą w julienne marchew wraz z cienkimi paseczkami z reszty świeżego imbiru. Tak przygotowane warzywa odstaw na 3 godziny. Potem odlej większość marynaty, dodaj grubo pociętą kolendrę i szczypiorek pocięty w cienkie paski pod skosem. Skrop sosem rybnym i dodaj olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Pieczywo podpiecz i przetnij wzdłuż nie rozcinając jednak do końca. Posmaruj brzegi majonezem, a następnie włóż wołowinę, w środek. Ułóż ładnie cienkie plastry ogórka i chrupiącą, orientalną sałatkę. I super przekąska gotowa.