Kanapka z wołowiną w stylu orientalnym

Do ulubionych
122
122
Do ulubionych
Kanapka z wołowiną w stylu orientalnym
2024-05-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Smażenie, Duszenie, Steki alternatywne

Kanapka z wołowiną w stylu orientalnym

Smaczna kanapka z wołowiną idealna na lunch, popołudniową przekąskę lub na śniadanie dla prawdziwych miłośników wołowiny oraz kuchni orientalnej. Aromatyczna, pełna przypraw i świeżych warzyw. Doskonała propozycja dla każdego. W naszym przepisie zaproponowaliśmy wspaniałego steka teres major. Pełny mięsnego aromatu i intensywnego pysznego smaku wołowiny. Przygotowanie tej kanapki nie jest trudne i nie zabierze dużo czasu. Ciekawa forma podania tego oryginalnego steka zaskoczy z pewnością np. podczas grillowej imprezy dla rodziny i przyjaciół.

Składniki

  • Teres Major – ok. 400 g

  • Bulion wołowy – 500 ml

  • Cebule – 2 średniej wielkości

  • Bagietki – 4 krótkie

  • Imbir świeży – 100 g

  • Marchew – 1 średnia ok. 200 g

  • Ogórek – ok. 250 g – 1 średniej wielkości

  • Ocet spirytusowy 10 % – 50 ml

  • Woda – 200 ml

  • Cukier – 2 łyżeczki (do herbaty)

  • Ziarna kolendry – 1 mała łyżeczka do herbaty

  • Świeża kolendra – 1 doniczka

  • Szczypiorek z 1 cebuli dymki

  • Sos rybny (jasny) – 1 płaska łyżeczka do herbaty

  • Olej z winogron – 2 łyżki stołowe

  • Majonez – 4 łyżki stołowe

Sposób przygotowania

  • Mięso wyjmij z vacuum i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostki. Potnij cebulę w cienkie piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i podsmaż mięso wraz z częścią cebuli. Dodaj bulion wołowy i duś na patelni do całkowitego rozpadu mięsa. Mięso ma być tak miękkie żeby można było rozgniatać je widelcem. Aby uzyskać masę zbliżoną w konsystencji do dżemu.

  • Przygotuj sałatkę. Zagotuj ocet z cukrem, ziarnami kolendry, wodą i ścinkami świeżego imbiru. Gdy mikstura lekko ostygnie (do 60-70 C°) – wyjmij skrawki imbiru i zalej nią pociętą w julienne marchew wraz z cienkimi paseczkami z reszty świeżego imbiru. Tak przygotowane warzywa odstaw na 3 godziny. Potem odlej większość marynaty, dodaj grubo pociętą kolendrę i szczypiorek pocięty w cienkie paski pod skosem. Skrop sosem rybnym i dodaj olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Pieczywo podpiecz i przetnij wzdłuż nie rozcinając jednak do końca. Posmaruj brzegi majonezem, a następnie włóż wołowinę, w środek. Ułóż ładnie cienkie plastry ogórka i chrupiącą, orientalną sałatkę. I super przekąska gotowa.

Typ dania: przekąska, lunch
Typ kuchni: kuchnia orientalna
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się