- Kraj pochodzenia: Kanada
TRI-TIP STREET TACOS
Taco to świetna alternatywa dla typowego Amerykańskiego Street Foodu. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni Meksykańskiej. Nasz przepis różni się jednak od pozostałych. Według tradycji główną rolę tego dania, odgrywa mocno przyprawione mięso mielone. My postanowiliśmy wprowadzić odrobinę świeżości i zastąpiliśmy mielone mięso mielone, cienko pokrojonym stekiem z tri-tipa. Tu kupisz stek z tri-tipa świetnej jakości.
TRI-TIP STREET TACOS
Składniki
- 0.5 kg Steków tri-tip
- 1 łyżka Oliwy z oliwek
- 1 Pokrojona w kostki cebula
- 2 Duże papryczki poblano, pokrojone w cienkie plasterki
- 4 łyżeczki Mielonego czosnku
- 1 łyżeczka Proszku ancho chilli
- 2 łyżki Świeżego soku z limonki
- 12 Małych tortilli
Dodatki
- Salsa
- Siekana świeża kolendra
- Pico de gallo
- Pokruszone queso fresco
- Pokrojone avocado
- Ćwiartki limonki
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej porządnie grill, dopraw steki solą i pieprzem i smaż je po 4 minuty z każdej strony, do momentu aż termometr wskaże 135°C.
-
Po usmażeniu przenieś steki na półmisek i daj im odpocząć około 15 minut.
-
W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj papryczki poblano, cebulę i czosnek. Smaż składniki na średnim ogniu przez 8 minut (od czasu do czasu mieszając). Dodaj proszek ancho. Smaż około 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj sok z limonki.
-
Pokrój steka na cienkie plasterki.
-
Umieść mieszankę Poblano wraz z wołowiną w podgrzanej tortilli.
-
Udekoruj taco dodatkami według uznania.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.