- Kraj pochodzenia: Kanada
Flank Steak z nadziewaną Papryką Poblano
Flank Steak z nadziewaną Papryką Poblano – to danie proste, a wyjątkowo wykwintne. Kompozycja jednego z naszych flagowych steków alternatywnych, oraz łagodnej papryczki chili, zachwyci każdego zaprawionego w boju mięsożercę.
Flank Steak z nadziewaną Papryką Poblano
Składniki
- 1 Flank Stek około 650 g
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- ¾ szklanki posiekanej, świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ⅓ szklanki świeżego soku z limonki
- 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 1 puszka czarnej fasoli
- 6 średnich papryk poblano
Sposób przygotowania
-
Odsącz pomidory, zachowując sok na marynatę. Odstaw pokrojone w kostkę pomidory.
-
Wymieszaj sok z pomidorów, ½ szklanki kolendry, sok z limonki i oliwę z oliwek w średniej misce. Przykryj i wstaw do lodówki. ⅓ szklanki marynaty dodaj do ryżu. Stek wołowy i pozostałą marynatę umieść w plastikowej torebce, bezpiecznej dla żywności. Zamknij torebkę i marynuj w lodówce przez 6 godzin, lub całą noc, od czasu do czasu odwracając.
-
Ryż z marynatą wymieszaj wraz z pomidorami, czarną fasolą i resztką kolendry. Dopraw solą i pieprzem.
-
Przetnij paprykę tak aby łodyga i końcówka zostały nienaruszone. Usuń i wyrzuć nasiona i błony. Nałóż równomiernie łyżkę ryżu do wydrążonej papryki. Owiń paprykę szczelnie w folię aluminiową.
-
Po upływie co najmniej 6h, umieść stek na środkowej kratce grilla. Grilluj stek pod przykryciem, 11 do 16 minut ( na rozgrzanym grillu gazowym 16 do 21 minut). Papryki grilluj pod przykryciem przez około 25 do 30 minut (20 do 25 minut na grillu gazowym) lub do momentu, gdy papryka wyraźnie zmięknie.
-
Pokrój stek w poprzek, na cienkie plasterki. Usuń papryki z folii, podawaj je ze stekami i dodatkami według własnego uznania.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.