Udziec jagnięcy w świeżych ziołach

2022-05-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1526
1526
Do ulubionych
Udziec jagnięcy w świeżych ziołach
2022-05-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Udziec jagnięcy w świeżych ziołach

Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną pieczeń z udźca jagnięcego w otoczce z musztardy, czosnku i świeżych ziół. Podaj ją z pieczonymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.

Składniki

  • udziec jagnięcy
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 łyżki musztardy angielskiej
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
  • 6 łodyżek świeżego tymianku
  • 4 łodyżki drobno posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • 675g -1 kg obranych ze skórki ziemniaków
  • 3 duże marchewki, obrane, przekrojone na pół oraz wzdłuż na cztery plastry
  • 2 wydrążone, posiekane czerwone papryki

Sposób przygotowania

  • Za pomocą ostrego noża wykonaj głębokie nacięcia wzdłuż całego kawałka mięsa. Wymieszaj musztardę, czosnek i zioła. Natrzyj i przypraw jagnięcinę. Jeśli dysponujesz wystarczająco dużą ilością czasu, odstaw mięso na co najmniej 30 minut do lodówki.

  • Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (160-170°C z termoobiegiem). Umieść jagnięcinę na dużej tacy do pieczenia i polej olejem. Piecz, aż do upływu określonej ilości czasu. Jeśli mięso za szybko się piecze, przykryj je folią. Mięso średnio wysmażone: 25 minut na każde 450 g mięsa. Mięso mocno wysmażone: 30 minut na każde 450 g mięsa.

  • 40 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij tacę z pieca i ułóż ziemniaki, marchewkę, paprykę i tymianek wokół mięsa. Lekko potrząśnij. Podawaj jagnięcinę w całości lub w plastrach z pieczonymi warzywami.

Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się