- Kraj pochodzenia: Kanada
Udziec jagnięcy w świeżych ziołach
Udziec jagnięcy w świeżych ziołach
Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną pieczeń z udźca jagnięcego w otoczce z musztardy, czosnku i świeżych ziół. Podaj ją z pieczonymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.
Składniki
- udziec jagnięcy
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki musztardy angielskiej
- 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
- 6 łodyżek świeżego tymianku
- 4 łodyżki drobno posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 675g -1 kg obranych ze skórki ziemniaków
- 3 duże marchewki, obrane, przekrojone na pół oraz wzdłuż na cztery plastry
- 2 wydrążone, posiekane czerwone papryki
Sposób przygotowania
-
Za pomocą ostrego noża wykonaj głębokie nacięcia wzdłuż całego kawałka mięsa. Wymieszaj musztardę, czosnek i zioła. Natrzyj i przypraw jagnięcinę. Jeśli dysponujesz wystarczająco dużą ilością czasu, odstaw mięso na co najmniej 30 minut do lodówki.
-
Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (160-170°C z termoobiegiem). Umieść jagnięcinę na dużej tacy do pieczenia i polej olejem. Piecz, aż do upływu określonej ilości czasu. Jeśli mięso za szybko się piecze, przykryj je folią. Mięso średnio wysmażone: 25 minut na każde 450 g mięsa. Mięso mocno wysmażone: 30 minut na każde 450 g mięsa.
-
40 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij tacę z pieca i ułóż ziemniaki, marchewkę, paprykę i tymianek wokół mięsa. Lekko potrząśnij. Podawaj jagnięcinę w całości lub w plastrach z pieczonymi warzywami.