To pyszne i aromatyczne curry, z duszoną jagnięciną (łopatką lub udźcem jagnięcym, pokrojonym w kostkę) zajmie Ci jedynie 15 minut!
Składniki
- gulasz jagnięcy
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie, obrane i pokrojone w piórka cebule
- 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego lub startego na tarce
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki Garam Masala
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 400 krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 450 ml gorącego bulionu jagnięcego
- 6 małych ziemniaków przekrojonych na pół
- 100 g róż kalafiorów
- Do przybrania naturalny jogurt
- Do przybrania posiekane liście świeżej kolendry
Sposób przygotowania
- Rozgrzej połowę oleju na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i przyrumień jagnięcinę podsmażając ją partiami przez 3-4 minuty. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego o pojemności 1,2 l.
- Dolej na tę samą patelnię pozostałą ilość oleju i podsmażaj na nim przez 3-4 minuty cebulę, czosnek, imbir i przyprawy, aż zmiękną i przyrumienią się. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Dodaj krojone pomidory, przecier pomidorowy i bulion. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, aż mięso stanie się kruche, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dopraw. 30 minut przed zakończeniem duszenia dodaj warzywa.
- Zdejmij potrawę z ognia, wyjmij laskę cynamonu i przybierz danie jogurtem i kolendrą. Podawaj z ryżem basmati oraz wybranymi indyjskimi dressingami i chlebem papadum lub naan.
Typ dania: obiad, lunch, kolacja
Typ kuchni: kuchnia orientalna