Giczka jagnięca z cydrem
Do ulubionych
1695
1695
Do ulubionych
Giczka jagnięca z cydrem
Giczka jagnięca z cydrem
Propozycja na pyszny obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Upieczona będzie bardzo krucha i soczysta. Sprawdź jak przyrządzić aromatyczną goleń jagnięcą z cydrem i warzywami.
Składniki
- giczka jagnięca
- 1 pokrojony na cienkie krążki por
- 2 selery naciowe pokrojone w cienkie plasterki
- 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- Obrane, wydrążone z pestek i pokrojone w plasterki jabłka
- 2 łodyżki świeżego rozmarynu
- 600 ml cydru
- 400 g odsączonej fasoli cannellini
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). W żaroodpornym naczyniu umieść por, seler, czosnek, jabłka i rozmaryn. Na samej górze połóż golonki jagnięce i polej wszystko cydrem, przypraw i przykryj pokrywką. Rozgrzej piekarnik i piecz w nim danie przez 2 godziny lub do chwili, gdy mięso skruszeje i zacznie odchodzić od kości.
- 30 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę i dodaj fasolkę cannellini. Wymieszaj wszystko i wstaw ponownie do piekarnika bez przykrycia.
- Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.
Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.