Giczka jagnięca z cydrem

2022-05-29Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1322
1322
Do ulubionych
Giczka jagnięca z cydrem
2022-05-29Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Giczka jagnięca z cydrem

Propozycja na pyszny obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Upieczona będzie bardzo krucha i soczysta. Sprawdź jak przyrządzić aromatyczną goleń jagnięcą z cydrem i warzywami.

Składniki

  • giczka jagnięca
  • 1 pokrojony na cienkie krążki por
  • 2 selery naciowe pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  • Obrane, wydrążone z pestek i pokrojone w plasterki jabłka
  • 2 łodyżki świeżego rozmarynu
  • 600 ml cydru
  • 400 g odsączonej fasoli cannellini

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). W żaroodpornym naczyniu umieść por, seler, czosnek, jabłka i rozmaryn. Na samej górze połóż golonki jagnięce i polej wszystko cydrem, przypraw i przykryj pokrywką. Rozgrzej piekarnik i piecz w nim danie przez 2 godziny lub do chwili, gdy mięso skruszeje i zacznie odchodzić od kości.
  • 30 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę i dodaj fasolkę cannellini. Wymieszaj wszystko i wstaw ponownie do piekarnika bez przykrycia.
  • Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.
Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się