- Kraj pochodzenia: Kanada
Walory kulinarne angielskiej jagnięciny
Jagnięcina to chluba Brytyjczyków i ich ulubiony przysmak. Od lat to mięso jest także dostępne na stołach we Francji, Belgii, Niemczech, Włoszech, a nawet w Chinach. Teraz przyszedł czas na Polskę, gdzie zapotrzebowanie na produkty klasy premium stale rośnie.
Wyjątkowe walory smakowe
Wyjątkowe walory smakowych brytyjskiej jagnięciny, takie jak łagodny słodki smak, soczystość i kruchość wynikają z wielowiekowej tradycji hodowli owiec na Wyspach Brytyjskich. Ponad połowa powierzchni Wielkiej Brytanii jest porośnięta trawą. Dlatego brytyjskie owce są praktycznie w 100% karmione naturalnym pokarmem, co ma ogromny wpływ na smak ich mięsa. Najwyższe standardy kontroli na każdym etapie produkcji gwarantują wyjątkową jakość.
Obecnie w Wielkiej Brytanii hoduje się prawie 34 miliony owiec w ponad 70 tysiącach gospodarstw, które należą do największych i najbardziej dochodowych w Europie (źródło: AHDB 2018). Wielka Brytania jest drugim na świecie eksporterem świeżej jagnięciny. Na Wyspach hoduje się przede wszystkim dość ciężkie jagnięta, których tusze ważą ok. 19-20 kg. Inaczej niż w Europie Środkowej, owce nie są hodowane z przeznaczeniem na produkcję sera, ale wyłącznie dla produkcji mięsa. Tuszę są chude, ale nie za chude i odpowiadają klasie 2 i 3L według europejskiej klasyfikacji.
W niektórych regionach kraju stada są wypasane na łąkach praktycznie przez okrągły rok. Co więcej, już od średniowiecza hodowla owiec kształtowała krajobraz Wielkiej Brytanii i obecnie nadal przyczynia się do ochrony terenów o szczególnych walorach naturalnych i konserwacji naturalnego dziedzictwa tego kraju.
Ciekawe fakty na temat brytyjskiej jagnięciny
Owce są hodowane w Wielkiej Brytanii od ponad 3 000 lat (od neolitu – epoki kamienia gładzonego, której cechami charakterystycznymi były uprawa roślin, hodowla zwierząt i stałe osady)
Obecnie niektóre części Wysp Brytyjskich mają największe zagęszczenie owiec na świecie, a w 2019 roku Wielka Brytania była drugim po Australii eksporterem świeżej jagnięciny (źródło: worldstopexports.com)
Wilgotny klimat zapewnia owcom dużo naturalnego pożywienia – np. góry w Lake District cieszą się najwyższym poziomem opadów w Europie, co sprzyja porostowi trawy – aż 56% powierzchni Wielkiej Brytanii jest zielona!
Mamy 106 ras owiec w Wielkiej Brytanii – od ras górskich, po typowo hodowlane dla wełny i mięsa
Jedna z ras żywi się np. glonami występującymi wokół jej rodzimej wyspy North Ronaldsay; z kolei owce rasy Shropshire nigdy nie obgryzają pni drzew – dlatego często wypasane są w sadach
Niektóre rasy nie mają rogów, niektóre mają dwa rogi o różnych kształtach, niektóre cztery...
Są czarne owce, brązowe owce o różnych odcieniach i oczywiście… białe owce
Co najważniejsze, brytyjska jagnięcina smakuje wspaniale – sami Państwo mogą się przekonać kupując ją w naszym sklepie www.bbq.pl!
Rekomendacje znanych szefów kuchni
O zaletach tego wyśmienitego mięsa przekonują się szefowie kuchni wiodących restauracji w Polsce. Zaskakuje ich delikatność brytyjskiej jagnięciny. Niewątpliwą zaletą tego mięsa jest jego dostępność w Polsce w opakowaniu próżniowym, co zapewnia świeżość. Dzięki temu można wydobyć z niego niezwykły smak i aromat. Jak to robią polscy szefowie kuchni można zobaczyć na FB Wybieram Restauracje.
Świeża brytyjska jagnięcina jest dostępna w Polsce w naszym sklepie przez cały rok, niezależnie od sezonu. Dostawy chłodzonej jagnięciny mamy co tydzień. Wysyłamy w całej Polsce. Zapraszamy na zakupy i… życzymy smacznego :)