Wyjątkowy przepis na stek z rostbefu z maślanym, pysznym, kremowym sosem z czerwonego wina z grzybami.
Sos z czerwonego wina
- 240 ml pokrojonych w plasterki grzybów cremini lub zwykłych pieczarek
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 120 ml wytrawnego czerwonego wina
- 80 ml bulionu wołowego
- 80 ml bitej śmietany
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Sól
Sposób przygotowania
- Pieprz cytrynowy wcierać równomiernie w steki wołowe. Dużą nieprzywierającą patelnię podgrzać na średnim ogniu do momentu, gdy będzie gorąca. Umieścić steki na patelni; smażyć od 12 do 15 minut (steki Flat Iron od 11 do 14 minut) na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Wyjąć na półmisek; utrzymywać w cieple.
- Aby przygotować sos z czerwonego wina, należy dodać olej na tę samą patelnię i podgrzać na średnim ogniu do osiągnięcia wysokiej temperatury. Dodać grzyby, gotować i mieszać od 1 do 2 minut. Dodać czosnek, gotować i mieszać od 20 do 30 sekund. Dodać wino; gotować i mieszać od 1 do 2 minut lub do momentu, aż lekko brązowe kawałki na patelni rozpuszczą się i płyn zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z bulionem, śmietaną i czarnym pieprzem. Kontynuować gotowanie od 5 do 7 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, według uznania.
- Polać sos łyżką na steki. Udekorować pietruszką, wedle uznania.
Typ dania: obiad, kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia europejska