Steki jagnięce w miodzie i imbirze

2022-02-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1672
1672
Do ulubionych
Steki jagnięce w miodzie i imbirze
2022-02-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Smażenie

Steki jagnięce w miodzie i imbirze

Odrobina naturalnej słodyczy wraz z nutą pikanterii, nada jagnięcinie unikalny smak. Jest to połącznie wprost stworzone dla smażonych steków jagnięcych z combra, które pozostanie w twojej pamięci na długo.

Składniki

  • 4 steki jagnięce
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka stołowa świeżo posiekanego rozmarynu i mięty
  • 1 ząbek wyciskanego czosnku
  • 1 łyżka świeżego, tartego imbiru
  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3 łyżki stołowe lekkiego sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe miodu

Użyty sprzęt

  • nieprzywierająca patelnia z grubym dnem
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania

  • Należy rozgrzać patelnię, po czym delikatnie obsmażyć na niej kotleciki. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
  • Wymieszać skórkę pomarańczy, czosnek, imbir, rozmaryn i miętę, aby w kolejnym ruchu powstałą marynatą móc obłożyć kotleciki.
  • Na patelni po obsmażonych kotlecikach łączymy sos sojowy z miodem. Otrzymanym sosem zalewamy kotleciki. Naczynie owijamy folią aluminiową i pieczemy przez 15 do 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C. W razie chęci otrzymania złocistobrązowego koloru, zdjąć folie i piec jeszcze przez 5-10 minut.
Typ dania: kolacja, wyjątkowa okazja, obiad
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się