- Kraj pochodzenia: Kanada
Wołowina mielona po włosku z cukinią i pomidorami
Wołowina mielona po włosku z cukinią i pomidorami
Za ten przepis podziękowania należą się ciotce Marcie Pender. Ta receptura to coś wyjątkowo oryginalnego. Marta jest śpiewaczką operową z Abilene, a ten przepis poznała we Włoszech, kiedy była tam z koncertami. Troszeczkę go zmieniłem. Dodałem trochę świeżych warzyw i dzięki temu potrawa zyskuje na lekkości. Jest jednak z oryginalnym włoskim sosem, który doceni każdy wielbiciel kuchni z tego kraju. Jest to wspaniały sposób na serwowanie cukinii, której w Teksasie nie brakuje. Można ją podawać jako danie główne z ulubionym makaronem, gdyż w sosie jest sporo pysznego mięsa wołowego. Jeśli jest podawana jako lekki lunch należy dodać sałatkę.
Składniki
- ćwierć kg mielonego mięsa np. z mostka wołowego
- ćwierć kg ostrej włoskiej kiełbasy
- 1 duża cebula, posiekana w kosteczkę
- 1 duża czerwona papryka
- odrobina soli
- odrobina mielonego czarnego pieprzu
- 80 dkg puszka pomidorów, tłuczone i odsączone
- 20 dkg przecieru pomidorowego
- ¼ filiżanki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki oregano
- odrobina sproszkowanego czosnku
- 1 kg cukinii, pokrojona w 5 cm plastry
- ¼ filiżanki świeżo startego sera parmezan
Sposób przygotowania
- Zmiel wołowinę wysokiej jakości. Nie musi być za bardzo tłusta, ale żeby nie była też bardzo chuda. Najlepiej zawartość tłuszczu ok. 20%. Pokrój kiełbasę. Przygotuj warzywa, posiekaj cebulę i pokrój cukinię i paprykę.
-
W żaroodpornym naczyniu podsmaż do zbrązowienia mieloną wołowinę, kiełbasę i cebulę. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i sos pomidorowy. Dodaj oregano, sproszkowany czosnek i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Wymieszaj dokładnie, a następnie posyp parmezanem.
-
Piecz w temperaturze 175°C aż do rozpuszczenia sera i lekkiego przypieczenia przez około 10 minut. Podawaj z makaronem lub lekką sałatką. Danie będzie idealne na kolację dla 10 osób.