Wołowina mielona po włosku z cukinią i pomidorami

Do ulubionych
4975
4975
Do ulubionych
Wołowina mielona po włosku z cukinią i pomidorami
2023-04-07Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Smażenie, Pieczenie, Smażenie z pieczeniem

Wołowina mielona po włosku z cukinią i pomidorami

Za ten przepis podziękowania należą się ciotce Marcie Pender. Ta receptura to coś wyjątkowo oryginalnego. Marta jest śpiewaczką operową z Abilene, a ten przepis poznała we Włoszech, kiedy była tam z koncertami. Troszeczkę go zmieniłem. Dodałem trochę świeżych warzyw i dzięki temu potrawa zyskuje na lekkości. Jest jednak z oryginalnym włoskim sosem, który doceni każdy wielbiciel kuchni z tego kraju. Jest to wspaniały sposób na serwowanie cukinii, której w Teksasie nie brakuje. Można ją podawać jako danie główne z ulubionym makaronem, gdyż w sosie jest sporo pysznego mięsa wołowego. Jeśli jest podawana jako lekki lunch należy dodać sałatkę.

Składniki

  • ćwierć kg mielonego mięsa np. z mostka wołowego
  • ćwierć kg ostrej włoskiej kiełbasy
  • 1 duża cebula, posiekana w kosteczkę
  • 1 duża czerwona papryka
  • odrobina soli
  • odrobina mielonego czarnego pieprzu
  • 80 dkg puszka pomidorów, tłuczone i odsączone
  • 20 dkg przecieru pomidorowego
  • ¼ filiżanki sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • odrobina sproszkowanego czosnku
  • 1 kg cukinii, pokrojona w 5 cm plastry
  • ¼ filiżanki świeżo startego sera parmezan

Sposób przygotowania

  • Zmiel wołowinę wysokiej jakości. Nie musi być za bardzo tłusta, ale żeby nie była też bardzo chuda. Najlepiej zawartość tłuszczu ok. 20%. Pokrój kiełbasę. Przygotuj warzywa, posiekaj cebulę i pokrój cukinię i paprykę.
  • W żaroodpornym naczyniu podsmaż do zbrązowienia mieloną wołowinę, kiełbasę i cebulę. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i sos pomidorowy. Dodaj oregano, sproszkowany czosnek i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Wymieszaj dokładnie, a następnie posyp parmezanem.

  • Piecz w temperaturze 175°C aż do rozpuszczenia sera i lekkiego przypieczenia przez około 10 minut. Podawaj z makaronem lub lekką sałatką. Danie będzie idealne na kolację dla 10 osób.

Typ dania: lunch, obiad
Typ kuchni: kuchnia włoska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się