Klasyczny grillowany stek z antrykotu z ziemniakami i krążkami cebuli

Do ulubionych
1734
1734
Do ulubionych
Klasyczny grillowany stek z antrykotu z ziemniakami i krążkami cebuli
2023-04-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Klasyczny grillowany stek z antrykotu z ziemniakami i krążkami cebuli

Na grilla ze znajomymi, na rodzinną kolację ..każda okazja jest dobra żeby przygotować stek z antrykotu z najbardziej klasycznymi dodatkami jak to tylko możliwe. Idealne połączenie smaku. Coś tak typowego dla kuchni amerykańskiej jak tylko można to sobie wyobrazić. Stek możesz przygotować na grillu ale równie szybko i wygodnie zgrillujesz go na domowej patelni. To się nie może nie udać. Satysfakcja kulinarna gwarantowana.

Składniki

  • Stek z antrykotu Rib eye 300g
  • Ziemniaki pocięte w łódeczki 120g
  • Sos BBQ gotowy 50g
  • Pomidor koktajlowy 2 sztuki
  • Cebulka szalotka 2 sztuki
  • Olej roślinny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 5g
  • Ząbek czosnku drobno siekany
  • Płatki chilli
  • Masło świeże 20g

Składniki do krążków cebulowych

  • 1 duża cebula
  • 15 dag mąki
  • łyżka bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Najpierw przygotuj dodatki, które będą najbardziej praco i czasochłonne. Przygotuj ziemniaki. Możesz je obrać i usmażyć na głębokim tłuszczu, by podać je w formie frytek lub ugotować w mundurkach, a następnie podpiec. W każdej formie wyjdą pyszne. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki. Przygotuj masło czosnkowe (podgrzej trochę masło, wyciśnij do niego czosnek i drobno siekaną drobinę natki pietruszki, płatki chilli, dokładnie wymieszaj wszystko razem, nałóż do małego naczynia i poczekaj do wystygnięcia). 
  • Przygotuj krążki cebulowe. Obraną cebulę pokrój w plastry ok 0,5cm. W małej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Obtocz krążki w tej mieszance. Następnie dodaj do miski mleko i jajko i bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Każdy krążek ponownie obtocz w powstałym cieście i posyp go bułką tartą. Dociśnij bułkę by na całej powierzchni powstała ładna panierka. Rozgrzej olej na patelni i smaż krążki przez 2-3 minuty aż ładnie się zarumienią.
  • Przed grillowaniem wyjmij swojego steka z lodówki. Dla steka 300g. wystarczy ok 30 min. przed smażeniem/grillowaniem. Posmaruj go olejem z każdej strony. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla. Smaż przez ok. 8 min lub do ulubionego stopnia wysmażenia. Polecamy metodę constant flip ciągłego przewracania zwłaszcza dla grilla. W przypadku patelni też można stosować tą technikę, ale ważna jest jakość patelni. Musi mieć grube dno, które nie wytraci temperatury podczas przewracania. Po usmażeniu odłóż steka na kilka minut żeby odpoczął. Dopraw porządnie solą i pieprzem.
  • Zaaranżuj elegancko talerz lub deskę i serwuj swoim gościom. Połóż ziemniaki, krążki cebulowe, masło i kolorowe dodatki takie jak pomidorki i szalotka. W małym rondelku możesz podgrzać sos bbq.
Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska, kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się