Grillowany comber jagnięcy z piklami z białej rzodkwi

Do ulubionych
1880
1880
Do ulubionych
Grillowany comber jagnięcy z piklami z białej rzodkwi
2021-05-17Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Jagnięcina, Grillowanie, Grillowanie pośrednie, BBQ

Sezon grillowy rusza pełną parą. Idealną propozycją, która rozpali kubki smakowe i zaskoczy kruchością oraz soczystością przy niedużym nakładzie pracy jest comber jagnięcy. Zachowując podstawowe techniki grillowania każdy doskonale poradzi sobie z tym wspaniałym i delikatnym kawałkiem mięsa.

Comber jagnięcy z piklami z białej rzodkwi

Szybka instrukcja grillowania combra jagnięcego, wyjątkowo delikatnego i smacznego mięsa.
Porcja dla 4
Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 15 mins
Całkowity czas 2 hrs 15 mins

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • Moździerz
  • grill
  • sylikonowy pędzelek
  • Obieraczka do warzyw
  • szklana miska

Składniki

  • 500 g comber jagnięcy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dymka
  • 1 okrągła cukinia
  • 1 biała rzodkiew

Sposób przygotowania

  • Mięso osuszamy i ścinamy nadmiar tłuszczu oraz zdejmujemy błonę od strony kości.
  • W moździerzu ucieramy rozmaryn, papryczkę chilli, czosnek, sól i pieprz.
  • Mieszamy z olejem i nacieramy mięso. Marynujemy około godzinę w chłodnym miejscu.
  • Rozpuszczamy w rondelku cukier z octem jabłkowym oraz sokiem z cytryny, lekko studzimy następnie zalewamy wcześniej pokrojoną za pomocą obieraczki do warzyw białą rzodkiew.
    Mięso przed grillowaniem oczyszczamy z marynaty, grill rozpalamy na dwie strefy bezpośrednią oraz pośrednią. Comber układamy na grillu w strefie bezpośredniej z temperaturą ponad 200° C, grillujemy intensywnie do uzyskania ładnego koloru około 3 minuty na stronę po czym umieszczamy mięso w strefie pośredniej smarując wcześniej zdjętą marynatą oraz kontrolując temperaturę do uzyskania 52° C. Zdejmujemy comber z grilla żeby mięso odpoczęło. Idealną temperaturą dla mięsa po odpoczynku będzie 57° C.
    W czasie gdy mięso odpoczywa grillujemy cukinię i kroimy dymkę w cienkie plasterki.
  • Układamy na desce pikle z rzodkwi, cukinię plasterki dymki oraz pokrojony między kostkami comber.
    Smacznego.

Video

Notatki

Okrywę tłuszczu można zostawić nacinając go w romby, daje to dodatkowy smak, jednak należy bardzo pilnować w pierwszej fazie grillowania, gdyż wytapiający się tłuszcz może spowodować spory ogień na grillu.
Author: Bart Luna
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Europejska
Słowo kluczowe: BBQ, Jagnięcina, Marynowanie, Na grilla, Szybko i łatwo, Zdrowy posiłek

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się