Jak trudno przygotować sos BBQ domowej roboty w skali od jednego do dziesięciu? No cóż z naszym super przepisem przygotowanym przez Barta Lunę poziom trudności oceniamy na 1 max 2 :). Sprawdźcie jak krok po kroku przygotować pyszny sos, który doda waszym potrawom z grilla niepowtarzalnego charakteru. Mamy też wersję dla trochę mniej pracowitych ;) gotowe sosy BBQ z naszego sklepu. Sprawdź także przepis na pysznego burgera z tym sosem.
Sos Whiskey BBQ
Użyty sprzęt
-
Patelnia z grubym dnem
-
Ostry nóż
-
łopatka
-
grill
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła
- 1 szt papryczki chilli
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 100 ml whiskey
- 50 ml Coca-Cola
- 50 ml sosu Worcestershire
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml sosu sojowego
- 1 szt czerwonej cebuli
- 1 puszka pomidorów
- 1 ogórek małosolny opcjonalnie
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Sposób przygotowania
-
Cebulę, papryczkę chilli, ogórka pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
-
Na rozgrzanej patelni z grubum dnem rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojone składniki.
-
Gdy lekko się zrumienią dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Zasyp całość cukrem, musztardą w proszku i kminem, wymieszaj.
-
Dodaj sosy, colę oraz whiskey i połącz wszystkie skłądniki.
-
Redukuj aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.