Grillowany teres major z sosem pieprzowo-serowym

Do ulubionych
2070
2070
Do ulubionych
Grillowany teres major z sosem pieprzowo-serowym
2022-02-25Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Grillowanie pośrednie, BBQ, Smażenie, Aktualności

Stek teres major to fantastyczny stek wołowy z łopatki. Możesz go spotkać także pod nazwą petite tender. Wygląda jak mała polędwiczka i jest prawie tak delikatny. Doskonale nadaje się na grilla w całości. Można go szybko przygotować bez wcześniejszego marynowania. Upewnij się jednak,  że pochodzi z wołowiny sezonowanej wysokiej jakości. My w przepisie proponujemy steka teres major Black Angus z grillowanymi lub pieczonymi ziemniakami z sosem pieprzowo- serowym. W prostocie tego przepisu tkwi jego siła. Ponieważ teres major ma mnóstwo mięsnego aromatu doskonale komponuje się z ziemniakami i aksamitno-ostrym sosem, który tylko go podbija.

Grillowany Teres major

Mało znane w Polsce alternatywne cięcie stekowe u nas z rasy bydła Black Angus,, dające niesamowite doznania kulinarne.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • grill
  • szklana miska

Składniki

  • 2 sztuki Teres Major Black Angus
  • 4 ziemniaki
  • 100 g sera typu blue
  • 4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • sól morska gruboziarnista
  • olej
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

  • Mięso osusz i oczyść z błon za pomocą ostrego noża. W miedzy czasie przygotuj grill dwustrefowo – grillowanie bezpośrednie ok. 200 st. C i pośrednie w lekkiej odległości od żaru.
  • Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby:
    – podgotowane ziemniaki krótko grilluj
    – zawinięte w folię aluminiową ziemniaki grilluj do miękkości
  • Ser typu blue pokrusz do miski, dodaj śmietanę lub jogurt, majonez, sok wyciśnięty z połowy limonki i wymieszaj. Dodaj marynowanego pieprzu w ilości według własnych upodobań. Delikatnie wymieszaj.
  • Oczyszczone z błon mięso nasmaruj olejem i oprósz solą.
  • Steki ułóż na ruszcie bezpośrednio nad żarem i grilluj do momentu, w którym mięso przestanie przywierać do ruszta. Przełóż na drugą stronę i grilluj do uzyskania temperatury 47 st. C wewnątrz steka. Następnie przełóż steki w strefę pośrednią.
    TIP: Jeśli jesteś zapalonym grillowcem możesz pokusić się o uzyskanie diamond bar marks czyli kultowej kratki na steku poprzez odpowiednie ułożenie go względem ruszta.
  • Po uzyskaniu temperatury 54 st. C zdejmij mięso z ruszta i odłóż do odpoczynku (odpowiednia temperatura do serwowania steków to ok. 57 st. C )
  • Steki po odpoczynku pokrój w plastry. Serwuj z ziemniakami z sosem pieprzowo -serowym.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, black angus, grillowanie, Na grilla, Petite tender, Sosy, Steki, Steki alternatywne, Szybko i łatwo, Teres major, Wołowina

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się