- Kraj pochodzenia: Kanada
Grillowany teres major z sosem pieprzowo-serowym
Stek teres major to fantastyczny stek wołowy z łopatki. Możesz go spotkać także pod nazwą petite tender. Wygląda jak mała polędwiczka i jest prawie tak delikatny. Doskonale nadaje się na grilla w całości. Można go szybko przygotować bez wcześniejszego marynowania. Upewnij się jednak, że pochodzi z wołowiny sezonowanej wysokiej jakości. My w przepisie proponujemy steka teres major Black Angus z grillowanymi lub pieczonymi ziemniakami z sosem pieprzowo- serowym. W prostocie tego przepisu tkwi jego siła. Ponieważ teres major ma mnóstwo mięsnego aromatu doskonale komponuje się z ziemniakami i aksamitno-ostrym sosem, który tylko go podbija.
Grillowamy Teres major
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
grill
-
szklana miska
Składniki
- 2 sztuki Teres Major Black Angus
- 4 ziemniaki
- 100 g sera typu blue
- 4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 limonki
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- sól morska gruboziarnista
- olej
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
-
Mięso osusz i oczyść z błon za pomocą ostrego noża. W miedzy czasie przygotuj grill dwustrefowo – grillowanie bezpośrednie ok. 200 st. C i pośrednie w lekkiej odległości od żaru.
-
Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby: – podgotowane ziemniaki krótko grilluj – zawinięte w folię aluminiową ziemniaki grilluj do miękkości
-
Ser typu blue pokrusz do miski, dodaj śmietanę lub jogurt, majonez, sok wyciśnięty z połowy limonki i wymieszaj. Dodaj marynowanego pieprzu w ilości według własnych upodobań. Delikatnie wymieszaj.
-
Oczyszczone z błon mięso nasmaruj olejem i oprósz solą.
-
Steki ułóż na ruszcie bezpośrednio nad żarem i grilluj do momentu, w którym mięso przestanie przywierać do ruszta. Przełóż na drugą stronę i grilluj do uzyskania temperatury 47 st. C wewnątrz steka. Następnie przełóż steki w strefę pośrednią. TIP: Jeśli jesteś zapalonym grillowcem możesz pokusić się o uzyskanie diamond bar marks czyli kultowej kratki na steku poprzez odpowiednie ułożenie go względem ruszta.
-
Po uzyskaniu temperatury 54 st. C zdejmij mięso z ruszta i odłóż do odpoczynku (odpowiednia temperatura do serwowania steków to ok. 57 st. C )
-
Steki po odpoczynku pokrój w plastry. Serwuj z ziemniakami z sosem pieprzowo -serowym.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.