- Kraj pochodzenia: Kanada
Zimowa zupa z goleni wołowej
Sprawdź przepis na rozgrzewającą zupę przygotowaną z pręgi wołowej. To fantastyczna, rozgrzewająca propozycja na danie przygotowane w kociołku na grillu lub w garnku na zwykłej kuchni. Bardzo pożywne, idealne żeby nabrać energii do aktywnego, outdoorowego wypoczynku. Lub doskonała propozycja na rozgrzewający obiad w zimny dzień.
Zimowa zupa z goleni wołowej
Użyty sprzęt
-
grill/kuchnia
-
Kociołek żeliwny
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
Składniki
- 2 szt goleni wołowej w plastrach ossobuco (goleń wołowa z kością w plastrach) lub 400g. goleni wołowej bez kości
- 3 szt papryki czerwonej
- 1 szt papryki żółtej
- 4 ząbki czosnku
- 2 szt białej cebuli
- 1 szt czerwonej cebuli
- 500 g pieczarek
- ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1,5 l wody
- ogórki kiszone
- sok z ogórków kiszonych
- przecier pomidorowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz kolorowy – kulki
- olej
Sposób przygotowania
-
Lekko posmarowaną olejem goleń wołową posól grubą solą. Przygotuj warzywa. Pokrój w miarę drobno papryki, cebulę, pieczarki, czosnek.
-
Żeliwny garnek rozgrzej na grillu lub na kuchni do wysokiej temperatury. Na małej ilości oleju obsmaż mięso do pięknego brązowego koloru. Następnie wyjmij z garnka.
-
Przygotowane wcześniej warzywa zrumień w kociołku na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie wyjmij z garnka. W między czasie osobno podgotuj ziemniaki.
-
Mięso umieść z powrotem w garnku, zalej bulionem warzywnym, dołóż liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie. Zakryj pokrywą niech mięso się dusi do kruchości. Gdy mięso zacznie się rozpływać pod naciskiem widelca dołóż wcześniej usmażone warzywa. Dodaj wody (w zależności jak się zredukuje płyn podczas duszenia) pokrojone w ósemki ogórki kiszone, sok z ogórków oraz przecier pomidorowy oraz ziemniaki. Całość dopraw solą i pieprzem i na koniec zagotuj.
-
Podawaj w bulionówkach, najlepiej prosto z grilla i na świeżym powietrzu.
Notatki
Jest to propozycja podania bardzo fajnego mięsa do duszenia jakim jest pręga wołowa podana w możliwie najprostszy sposób dla wielu osób, nie rujnując naszego budżetu domowego, a jako że to propozycja jedyne co nas ogranicza w modyfikacji tego dania to nasza fantazja kulinarna.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.