Zimowa zupa z goleni wołowej

Do ulubionych
5464
5464
Do ulubionych
Zimowa zupa z goleni wołowej
2022-03-05Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Duszenie, Aktualności

Sprawdź przepis na rozgrzewającą zupę przygotowaną z pręgi wołowej. To fantastyczna, rozgrzewająca propozycja na danie przygotowane w kociołku na grillu lub w garnku na zwykłej kuchni. Bardzo pożywne, idealne żeby nabrać energii do aktywnego, outdoorowego wypoczynku. Lub doskonała propozycja na rozgrzewający obiad w zimny dzień.

Zimowa zupa z goleni wołowej 

Prosto, smacznie, klasycznie.
Czas przygotowania 29 mins
Czas gotowania 5 hrs
Całkowity czas 5 hrs 30 mins

Użyty sprzęt

  • grill/kuchnia
  • Kociołek żeliwny
  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • 2 szt goleni wołowej w plastrach ossobuco (goleń wołowa z kością w plastrach) lub 400g. goleni wołowej bez kości
  • 3 szt papryki czerwonej
  • 1 szt papryki żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szt białej cebuli
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 500 g pieczarek
  • ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1,5 l wody
  • ogórki kiszone
  • sok z ogórków kiszonych
  • przecier pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz kolorowy – kulki
  • olej

Sposób przygotowania

  • Lekko posmarowaną olejem goleń wołową posól grubą solą.
    Przygotuj warzywa. Pokrój w miarę drobno papryki, cebulę, pieczarki, czosnek.
  • Żeliwny garnek rozgrzej na grillu lub na kuchni do wysokiej temperatury. Na małej ilości oleju obsmaż mięso do pięknego brązowego koloru. Następnie wyjmij z garnka.
  • Przygotowane wcześniej warzywa zrumień w kociołku na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie wyjmij z garnka. W między czasie osobno podgotuj ziemniaki.
  • Mięso umieść z powrotem w garnku, zalej bulionem warzywnym, dołóż liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie. Zakryj pokrywą niech mięso się dusi do kruchości. Gdy mięso zacznie się rozpływać pod naciskiem widelca dołóż wcześniej usmażone warzywa. Dodaj wody (w zależności jak się zredukuje płyn podczas duszenia) pokrojone w ósemki ogórki kiszone, sok z ogórków oraz przecier pomidorowy oraz ziemniaki. Całość dopraw solą i pieprzem i na koniec zagotuj.
  • Podawaj w bulionówkach, najlepiej prosto z grilla i na świeżym powietrzu.

Notatki

Rozgrzewająca zupa najlepiej smakuje spożywana zimą na świeżym powietrzu w towarzystwie unoszącego się dymu z grilla bądź ogniska w rodzinnej atmosferze.
Jest to propozycja podania bardzo fajnego mięsa do duszenia jakim jest pręga wołowa podana w możliwie najprostszy sposób dla wielu osób, nie rujnując naszego budżetu domowego, a jako że to propozycja jedyne co nas ogranicza w modyfikacji tego dania to nasza fantazja kulinarna.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Polska
Słowo kluczowe: Do duszenia, Goleń wołowa, Gulasz, Kuchnia polska, Na grilla, Ossobuco, Pręga wołowa, Wołowina

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się