Poznajcie naszą propozycję na gulasz z dzika w nieco bardziej tradycyjnej odsłonie. Historia kulinariów w Polsce i Europie jest pełna znakomitych dań z dziczyzny. Na szczęście coraz częściej wracają one do łask. Przygotowaliśmy dla was przepis, który nie będzie kosztował was za dużo wysiłku, ale smakowo rozkręci pozytywnie wasze kubki smakowe. Tradycyjnie nie znaczy, że nudno. Gulasz z dzika to świetna propozycja na chłodne zimowe wieczory. Będzie także idealnym, zdrowym źródłem energii po aktywnie spędzonym dniu w czasie leniej wędrówki górskiej czy rowerowej.
Pyszny gulasz z dzika znajdziesz na naszej stronie BBQ.PL. Więcej przepisów z dziczyzny znajduje się w kategorii dziczyzna.
Gulasz z dzika z wywarem z duszonej kapusty kiszonej
Składniki
- 1 kg mięsa z dzika pokrojonego w kostkę
- 100 g kwaśnej śmietany
- 50 ml oleju
- 250 g drobno posiekanej cebuli
- 30 g słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 20 g przecieru pomidorowego
- 400 g duszonej kapusty kiszonej
- wywar
- 400 g obranych ziemniaków
- drobno posiekana natka pietruszki lub koperek do ziemniaków
Sposób przygotowania
-
Na dużej patelni zrumienić cebulę na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso i przyprawy. Mięso dobrze obsmażyć z każdej strony i razem z cebulą przełożyć do rondla z przykrywką.
-
Dodać czosnek, przecier pomidorowy, duszoną kapustę kiszoną i trochę wywaru.
-
Przykryć i gotować przez 1-1,5 godziny. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku, zagotować.
-
Ugotować ziemniaki (najlepiej młode).
-
Gulasz z dzika najlepiej podawać z przyrządzonymi osobno ziemniakami. Można oprószyć je drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.