- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek z kangura z gruszką i orzechami makadamia
Znudziły Ci się już klasyczne dania? Oto nasza propozycja na egzotyczny obiad w zaledwie pół godziny. Mięso z kangura w rodzimej Australii traktowane jest podobnie jak w Polsce sarnina, czy jelenina. Co oznacza, że na stół trafia rzadko. Najwyższy czas to zmienić! Delikatny stek z kangura został wyśmienicie podkreślony poprzez smak czerwonego wina, owoc gruszy, oraz orzechy makadamia. Danie proste w przygotowaniu, a nie oszukując się wysoce efektywne w kwestii smaku jak i odbiorze wizualnym.
Tu kupisz super steki z kangura.
Stek z kangura z gruszką i orzechami makadamia
Składniki
- 1 Łyżeczka Oliwy z oliwek
- ½ Szklanki Prażonych orzechów makadamia
- 600 g Steku z kangura
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ Szklanki Czerwonego Wina
- 1 Gruszka (obrana i pokrojona w plastry)
- ¼ Szklanki Soku z gruszki
- 1 Łyżka Żurawiny
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem.
-
Mięso dopraw pieprzem i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
-
Usmażone mięso przełóż na talerz i przykryj folią.
-
Na patelnię wlej czerwone wino oraz sok z gruszki.
-
Dodaj gruszkę oraz żurawinę.
-
Sos gotuj około 3 minut, do uzyskania glazury.
-
Mięso z kangura ponownie wrzuć na patelnię i dodaj orzechy.
-
Na małym ogniu, duś przez chwilę steki.
-
Pokrojone mięso podawaj na talerzu razem z sosem.
Czy udało Ci się przyrządzić stek z kangura?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.