Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką

Do ulubionych
1585
1585
Do ulubionych
Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką
2021-02-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie, Duszenie

Sprawdźcie nasz przepis na pyszne medaliony wołowe teres major w aksamitnym sosie. Tym razem będą to medaliony z elementu wołowego z łopatki. Jest to mała polędwiczka, bardzo smakowita i delikatna. To klasyczna i pyszna potrawa rodem z dzikiego zachodu. Jeśli chcecie poczuć się jak pionierzy podbijający Amerykę wypróbujcie to danie.

cztery medaliony wołowe na desce

Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką

To bardzo ciekawa propozycja na pyszne medaliony wołowe. Z jednej strony mamy klasyczną kuchnię amerykańską (duszona wołowina w sosie pomidorowym z białą fasolą) z drugiej strony elementy kuchni włoskiej, właściwie smaki Toskanii dzięki dodatkowi do sosu pomidorowego czosnku oraz szpinaku. No i jeszcze odrobina świeżego parmezanu dla doprawienia i super włosko amerykański obiad gotowy.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 2 hrs

Użyty sprzęt

  • Głęboka patelnia z przykrywką
  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • 4 steki teres major pocięte na grubość ok 2,5 cm  około 170 gramów każdy
  • 1 łyżeczka oleju
  • filiżanki posiekanej drobno cebuli
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów ok 400g
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka białej fasolki ok 400g
  • 2 filiżanki grubo posiekanego świeżego szpinaku
  • tarty lub rozdrobniony parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej olej na głębokiej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu aż będzie gorący. Następnie steki chuck tender obsmaż na rozgrzanej patelni równomiernie z każdej strony. Wylej nadmiar wody, która wydostała się z mięsa podczas obsmażania.
    steki na patelni
  • Następnie dodaj cebulę, pomidory krojone, sól i pieprz. Doprowadź do zagotowania. Zredukuj ogień. Przykryj pokrywką i duś od 1,5 h do 1 h 45 min. aż mięso będzie na tyle miękkie by rozpadać się przy naciśnięciu widelcem. Zdejmij medaliony i trzymaj je z boku w cieple by nie wystygły.
    rondel ze stekami i deska
  • Następnie do sosu dodaj białą fasolkę i ponownie doprowadź do zagotowania. Zredukuj ogień i gotuj od 7 do 10 minut aż sos zgęstnieje często mieszając.
    Dodaj świeży szpinak, zdejmij z ciepła. Niech dochodzi przez około minutę.
  • Rozłóż na talerzach. Ułóż najpierw sos z białą fasolką i szpinakiem. Na nim umieść steka i posyp wszystko świeżym, tartym parmezanem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Najlepiej żeby steki miały temperaturę pokojową przed smażeniem. Pamiętaj żeby nie nakłuwać widelcem mięsa podczas wstępnego obsmażania, aby nie wydostały się z niego cenne soki. Ten kawałek jest dosyć chudy i chcemy aby mięso było soczyste mimo to. Używaj szczypiec do przewracania mięsa.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 350kcal
Typ kuchni: Amerykańska, Włoska
Słowo kluczowe: Do duszenia, Medaliony wołowe, Sosy, Steki, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się