Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką
Sprawdźcie nasz przepis na pyszne medaliony wołowe teres major w aksamitnym sosie. Tym razem będą to medaliony z elementu wołowego z łopatki. Jest to mała polędwiczka, bardzo smakowita i delikatna. To klasyczna i pyszna potrawa rodem z dzikiego zachodu. Jeśli chcecie poczuć się jak pionierzy podbijający Amerykę wypróbujcie to danie.
- 4 steki teres major pocięte na grubość ok 2,5 cm około 170 gramów każdy
- 1 łyżeczka oleju
- 1½ filiżanki posiekanej drobno cebuli
- 1 puszka pokrojonych pomidorów ok 400g
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 puszka białej fasolki ok 400g
- 2 filiżanki grubo posiekanego świeżego szpinaku
- tarty lub rozdrobniony parmezan (opcjonalnie)
-
Rozgrzej olej na głębokiej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu aż będzie gorący. Następnie steki chuck tender obsmaż na rozgrzanej patelni równomiernie z każdej strony. Wylej nadmiar wody, która wydostała się z mięsa podczas obsmażania.
-
Następnie dodaj cebulę, pomidory krojone, sól i pieprz. Doprowadź do zagotowania. Zredukuj ogień. Przykryj pokrywką i duś od 1,5 h do 1 h 45 min. aż mięso będzie na tyle miękkie by rozpadać się przy naciśnięciu widelcem. Zdejmij medaliony i trzymaj je z boku w cieple by nie wystygły.
-
Następnie do sosu dodaj białą fasolkę i ponownie doprowadź do zagotowania. Zredukuj ogień i gotuj od 7 do 10 minut aż sos zgęstnieje często mieszając.
Dodaj świeży szpinak, zdejmij z ciepła. Niech dochodzi przez około minutę.
-
Rozłóż na talerzach. Ułóż najpierw sos z białą fasolką i szpinakiem. Na nim umieść steka i posyp wszystko świeżym, tartym parmezanem. Podawaj ze świeżą bagietką.
Wskazówka szefa kuchni: Najlepiej żeby steki miały temperaturę pokojową przed smażeniem. Pamiętaj żeby nie nakłuwać widelcem mięsa podczas wstępnego obsmażania, aby nie wydostały się z niego cenne soki. Ten kawałek jest dosyć chudy i chcemy aby mięso było soczyste mimo to. Używaj szczypiec do przewracania mięsa.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?