Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką

Do ulubionych
1285
1285
Do ulubionych
Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką
2021-02-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie, Duszenie

Sprawdźcie nasz przepis na pyszne medaliony wołowe teres major w aksamitnym sosie. Tym razem będą to medaliony z elementu wołowego z łopatki. Jest to mała polędwiczka, bardzo smakowita i delikatna. To klasyczna i pyszna potrawa rodem z dzikiego zachodu. Jeśli chcecie poczuć się jak pionierzy podbijający Amerykę wypróbujcie to danie.

W naszym sklepie oprócz steków teres major można zamówić tańsze medaliony wołowe z ligawy , które także powinny świetnie sprawdzić się w tym przepisie.

cztery medaliony wołowe na desce

Medaliony wołowe Teres Major duszone w sosie czosnkowo pomidorowym z białą fasolką

To bardzo ciekawa propozycja na pyszne medaliony wołowe. Z jednej strony mamy klasyczną kuchnię amerykańską (duszona wołowina w sosie pomidorowym z białą fasolą) z drugiej strony elementy kuchni włoskiej, właściwie smaki Toskanii dzięki dodatkowi do sosu pomidorowego czosnku oraz szpinaku. No i jeszcze odrobina świeżego parmezanu dla doprawienia i super włosko amerykański obiad gotowy.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 2 hrs

Użyty sprzęt

  • Głęboka patelnia z przykrywką
  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • 4 steki teres major pocięte na grubość ok 2,5 cm  około 170 gramów każdy
  • 1 łyżeczka oleju
  • filiżanki posiekanej drobno cebuli
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów ok 400g
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka białej fasolki ok 400g
  • 2 filiżanki grubo posiekanego świeżego szpinaku
  • tarty lub rozdrobniony parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej olej na głębokiej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu aż będzie gorący. Następnie steki chuck tender obsmaż na rozgrzanej patelni równomiernie z każdej strony. Wylej nadmiar wody, która wydostała się z mięsa podczas obsmażania.
    steki na patelni
  • Następnie dodaj cebulę, pomidory krojone, sól i pieprz. Doprowadź do zagotowania. Zredukuj ogień. Przykryj pokrywką i duś od 1,5 h do 1 h 45 min. aż mięso będzie na tyle miękkie by rozpadać się przy naciśnięciu widelcem. Zdejmij medaliony i trzymaj je z boku w cieple by nie wystygły.
    rondel ze stekami i deska
  • Następnie do sosu dodaj białą fasolkę i ponownie doprowadź do zagotowania. Zredukuj ogień i gotuj od 7 do 10 minut aż sos zgęstnieje często mieszając.
    Dodaj świeży szpinak, zdejmij z ciepła. Niech dochodzi przez około minutę.
  • Rozłóż na talerzach. Ułóż najpierw sos z białą fasolką i szpinakiem. Na nim umieść steka i posyp wszystko świeżym, tartym parmezanem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Najlepiej żeby steki miały temperaturę pokojową przed smażeniem. Pamiętaj żeby nie nakłuwać widelcem mięsa podczas wstępnego obsmażania, aby nie wydostały się z niego cenne soki. Ten kawałek jest dosyć chudy i chcemy aby mięso było soczyste mimo to. Używaj szczypiec do przewracania mięsa.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 350kcal
Typ kuchni: Amerykańska, Włoska
Słowo kluczowe: Do duszenia, Medaliony wołowe, Sosy, Steki, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się