Poznaj przepis na smakowitą pieczeń z udźca jagnięcego, z kością, nacieraną masłem czosnkowo-ziołowym, z pysznym sosem cydrowym. Idealne danie na weekend lub specjalne okazje.
Składniki
Masło ziołowe
- Dwa obrane i drobno posiekane lub zgniecione ząbki czosnku lub 1-2 łyżeczki mielonego czosnku
- 100 g miękkiego, niesolonego masła
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Łyżka posiekanego estragonu
- Łyżka mąki pszennej
- 450 ml gorącego bulionu jagnięcego
- 150 ml słodkiego cydru
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (160-170°C z termoobiegiem). Przygotuj masło czosnkowo-ziołowe: w małej misce wymieszaj wszystkie składniki. Połóż mięso na desce do krojenia, natnij skórę, przypraw i rozprowadź obfitą ilość masła na jego powierzchni. Nadmiar masła możesz zawinąć w folię i zamrozić na max. 2 miesiące.
- Ułóż mięso na ruszcie w formie do pieczenia lub na otwartym ruszcie na podaną ilość czasu podlewając od czasu do czasu sokiem z mięsa. Jeśli jagnięcina piecze się zbyt szybko, przykryj ją folią.
- Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj i odstaw na 15-20 minut na dużym talerzu żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj sos: przelej nadmiar tłuszczu z formy do małego rondla, ustaw go na średnim ogniu i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj niewielką trzepaczką lub łyżką, dolej nieco bulionu i ponownie wymieszaj, zeskrobując sos z dna naczynia.
- Wlej resztę bulionu, cydr oraz wywar mięsny z talerza. Dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania smacznego sosu. Polej pieczeń przed podaniem. Serwuj jagnięcinę z sosem i warzywami sezonowymi.
Typ dania: kolacja, obiad, wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń
Typ kuchni: kuchnia angielska