Pieczeń z udźca jagnięcego w maśle ziołowym

2021-05-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1385
1385
Do ulubionych
Pieczeń z udźca jagnięcego w maśle ziołowym
2021-05-23Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Pieczeń z udźca jagnięcego w maśle ziołowym

Poznaj przepis na smakowitą pieczeń z udźca jagnięcego, z kością, nacieraną masłem czosnkowo-ziołowym, z pysznym sosem cydrowym. Idealne danie na weekend lub specjalne okazje.

Składniki

Masło ziołowe

  • Dwa obrane i drobno posiekane lub zgniecione ząbki czosnku lub 1-2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 100 g miękkiego, niesolonego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Łyżka posiekanego estragonu
  • Łyżka mąki pszennej
  • 450 ml gorącego bulionu jagnięcego
  • 150 ml słodkiego cydru

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (160-170°C z termoobiegiem). Przygotuj masło czosnkowo-ziołowe: w małej misce wymieszaj wszystkie składniki. Połóż mięso na desce do krojenia, natnij skórę, przypraw i rozprowadź obfitą ilość masła na jego powierzchni. Nadmiar masła możesz zawinąć w folię i zamrozić na max. 2 miesiące.
  • Ułóż mięso na ruszcie w formie do pieczenia lub na otwartym ruszcie na podaną ilość czasu podlewając od czasu do czasu sokiem z mięsa. Jeśli jagnięcina piecze się zbyt szybko, przykryj ją folią.
  • Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj i odstaw na 15-20 minut na dużym talerzu żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj sos: przelej nadmiar tłuszczu z formy do małego rondla, ustaw go na średnim ogniu i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj niewielką trzepaczką lub łyżką, dolej nieco bulionu i ponownie wymieszaj, zeskrobując sos z dna naczynia.
  • Wlej resztę bulionu, cydr oraz wywar mięsny z talerza. Dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania smacznego sosu. Polej pieczeń przed podaniem. Serwuj jagnięcinę z sosem i warzywami sezonowymi.
Typ dania: kolacja, obiad, wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się