- Kraj pochodzenia: Polska
Kanapka z żebrami wołowymi z pikantnym sosem tatarskim
Kanapka z żebrami wołowymi z pikantnym sosem tatarskim
Pieczone żebra wołowe są pyszne bez dwóch zadań. Pełne aromatu i smakowitości odpowiednio przyrządzone rozpływają się w ustach. Idealna przekąska lub pomysł na pożywny lunch. To bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza, że najczęściej żebra wołowe kojarzymy z techniką low and slow. A tutaj mamy danie w formie kanapki z oryginalnymi dodatkami, które fantastyczne eksponują epicki smak mięsa. Oprócz smakowitości żebra wołowe to także jeden z bardziej budżetowych kawałków wołowiny w Polsce. Z jakiegoś powodu nie są docenione w naszym kraju, najczęściej używane do zupy, a np. w USA drogocenne i ukochane do pieczenia i techniki BBQ.
Składniki
-
Żebra wołowe – 600 g
-
Chleb z kminkiem – 4 kromki
-
Kolendra mielona – 0,5 łyżeczki
-
Ostra papryka mielona – 1 łyżeczka
-
Sól, pieprz czarny mielony
-
Majonez – 6 łyżek stołowych
-
Cebula – 1 mała szt.
-
Ogórki konserwowe – 1 szt.
-
Borowiki marynowane – 4 szt. średniej wielkości
-
Mały kawałek chili
-
Musztarda rosyjska – 1,5 łyżki stołowej
-
Olej rzepakowy
- Kolorowa sałata
Sposób przygotowania
-
Oczyszczone i umyte żebra wołowe osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę z oleju i przypraw. Natrzyj nią dokładnie żebra na całej ich powierzchni. Włóż do szklanego naczynia. Odstaw do lodówki na 12 godzin do zamarynowania.
-
Zamarynowane żebra wołowe włóż do rękawa do pieczenia, dodaj do środka pokrojoną w grube plastry cebulę. Rozgrzej piekarnik do 120°C i piecz przez około 90 minut. Żeberka powinny być miękkie, ale sprężyste, nie rozpadające się.
-
W czasie kiedy mięso się piecze przygotuj dodatki. Grzyby marynowane i ogórki pokrój na drobną kostkę, dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane chili, wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.
-
Kromkę grillowanego kminkowego chleba posmaruj musztardą. Połóż kilka kolorowych liści sałaty, na nich cebulę z pieczenia oraz plastry pieczonych żeberek. Obok w naczynku podaj pikantny sos tatarski. Można dodatkowo posypać całość pokrojoną w paski sałatką z warzyw marynowanych lub świeżych. Aromat chleba kminkowego uzupełni smak pieczonego mięsa.