Kanapka z żebrami wołowymi z pikantnym sosem tatarskim

Do ulubionych
598
598
Do ulubionych
Kanapka z żebrami wołowymi z pikantnym sosem tatarskim
2024-07-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Pieczenie, Aktualności

Kanapka z żebrami wołowymi z pikantnym sosem tatarskim

Pieczone żebra wołowe są pyszne bez dwóch zadań. Pełne aromatu i smakowitości odpowiednio przyrządzone rozpływają się w ustach. Idealna przekąska lub pomysł na pożywny lunch. To bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza, że najczęściej żebra wołowe kojarzymy z techniką low and slow. A tutaj mamy danie w formie kanapki z oryginalnymi dodatkami, które fantastyczne eksponują epicki smak mięsa. Oprócz smakowitości żebra wołowe to także jeden z bardziej budżetowych kawałków wołowiny w Polsce. Z jakiegoś powodu nie są docenione w naszym kraju, najczęściej używane do zupy, a np. w USA drogocenne i ukochane do pieczenia i techniki BBQ.

Składniki

  • Żebra wołowe – 600 g

  • Chleb z kminkiem – 4 kromki

  • Kolendra mielona – 0,5 łyżeczki

  • Ostra papryka mielona – 1 łyżeczka

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Majonez – 6 łyżek stołowych

  • Cebula – 1 mała szt.

  • Ogórki konserwowe – 1 szt.

  • Borowiki marynowane – 4 szt. średniej wielkości

  • Mały kawałek chili

  • Musztarda rosyjska – 1,5 łyżki stołowej

  • Olej rzepakowy

  • Kolorowa sałata

Sposób przygotowania

  • Oczyszczone i umyte żebra wołowe osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę z oleju i przypraw. Natrzyj nią dokładnie żebra na całej ich powierzchni. Włóż do szklanego naczynia. Odstaw do lodówki na 12 godzin do zamarynowania.

  • Zamarynowane żebra wołowe włóż do rękawa do pieczenia, dodaj do środka pokrojoną w grube plastry cebulę. Rozgrzej piekarnik do 120°C i piecz przez około 90 minut. Żeberka powinny być miękkie, ale sprężyste, nie rozpadające się.

  • W czasie kiedy mięso się piecze przygotuj dodatki. Grzyby marynowane i ogórki pokrój na drobną kostkę, dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane chili, wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.

  • Kromkę grillowanego kminkowego chleba posmaruj musztardą. Połóż kilka kolorowych liści sałaty, na nich cebulę z pieczenia oraz plastry pieczonych żeberek. Obok w naczynku podaj pikantny sos tatarski. Można dodatkowo posypać całość pokrojoną w paski sałatką z warzyw marynowanych lub świeżych. Aromat chleba kminkowego uzupełni smak pieczonego mięsa.

Typ dania: obiad, przekąska, lunch
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się