Wiosenna potrawka jagnięca
Pomysł na pyszne danie jednogarnkowe, to przepis na potrawkę wiosenną z łopatki jagnięcej. Zdrowe, pożywne i rozpływające się w ustach mięso jagnięce pokrzepi zawsze, a zwłaszcza w chłodniejszy dzień.
Składniki
- 1 kg pokrojonej w kostkę łopatki jagnięcej bez kości
- 2 liście laurowe
- 4 łodyżki świeżego tymianku
- 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula
- 1 grubo posiekany por
- 3 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,2 l zimnej wody
- 200 g obranej i przekrojonej na pół młodej marchewki
- 200 g obranej i pokrojonej na cztery części młodej rzepy
- 200 g obranej młodej cebuli lub szalotki
- 200 g przekrojonego na pół młodego lub drobnego pora
- 200 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 200 ml gorącego bulionu jagnięcego
- 200 g fasoli zwykłej lub szparagowej
- 200 g zielonego groszku
- 30 ml/2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki lub trybuli
Użyty sprzęt
- duża nieprzywierająca patelnia
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania
- Umieść jagnięcinę na dużej patelni i dodaj liście laurowe, tymianek, cebulę, czosnek oraz wybrane przyprawy i zalej całość wodą. Po doprowadzeniu wody do wrzenia zmniejsz płomień i duś potrawę na małym ogniu przez godzinę, usuwając w razie potrzeby burzyny. Zdejmij patelnię z ognia i odczekaj, aż potrawa wystygnie.
- Przełóż jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego i polej ją wywarem warzywnym. Usuń warzywa i zioła. Dodaj młodą marchewkę, rzepę, cebulę lub szalotkę, por, białe wino oraz bulion jagnięcy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj obraną fasolkę i gotuj dalej przez 3-4 minuty. Następnie dodaj zielony groszek i gotuj kolejne 2 minuty aż do ugotowania na miękko wszystkich warzyw.
- Przypraw potrawę i udekoruj ją ziołami. Podawaj z chrupiącym pieczywem, które wchłonie nadmiar cieczy.
Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska