Wiosenna potrawka jagnięca

2021-05-05Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Duszenie
Do ulubionych
962
962
Do ulubionych
Wiosenna potrawka jagnięca
2021-05-05Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Duszenie

Wiosenna potrawka jagnięca

Pomysł na pyszne danie jednogarnkowe, to przepis na potrawkę wiosenną z łopatki jagnięcej. Zdrowe, pożywne i rozpływające się w ustach mięso jagnięce pokrzepi zawsze, a zwłaszcza w chłodniejszy dzień.

Składniki

  • 1 kg pokrojonej w kostkę łopatki jagnięcej bez kości
  • 2 liście laurowe
  • 4 łodyżki świeżego tymianku
  • 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula
  • 1 grubo posiekany por
  • 3 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1,2 l zimnej wody
  • 200 g obranej i przekrojonej na pół młodej marchewki
  • 200 g obranej i pokrojonej na cztery części młodej rzepy
  • 200 g obranej młodej cebuli lub szalotki
  • 200 g przekrojonego na pół młodego lub drobnego pora
  • 200 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 200 ml gorącego bulionu jagnięcego
  • 200 g fasoli zwykłej lub szparagowej
  • 200 g zielonego groszku
  • 30 ml/2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki lub trybuli

Użyty sprzęt

  • duża nieprzywierająca patelnia
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania

  • Umieść jagnięcinę na dużej patelni i dodaj liście laurowe, tymianek, cebulę, czosnek oraz wybrane przyprawy i zalej całość wodą. Po doprowadzeniu wody do wrzenia zmniejsz płomień i duś potrawę na małym ogniu przez godzinę, usuwając w razie potrzeby burzyny. Zdejmij patelnię z ognia i odczekaj, aż potrawa wystygnie.
  • Przełóż jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego i polej ją wywarem warzywnym. Usuń warzywa i zioła. Dodaj młodą marchewkę, rzepę, cebulę lub szalotkę, por, białe wino oraz bulion jagnięcy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Dodaj obraną fasolkę i gotuj dalej przez 3-4 minuty. Następnie dodaj zielony groszek i gotuj kolejne 2 minuty aż do ugotowania na miękko wszystkich warzyw.
  • Przypraw potrawę i udekoruj ją ziołami. Podawaj z chrupiącym pieczywem, które wchłonie nadmiar cieczy.
Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się