- Kraj pochodzenia: Kanada
Orientalny gulasz jagnięcy
Orientalny gulasz jagnięcy
Do przygotowania tego dania użyj gotowej kostki gulaszowej, pokrojonej w kostkę łopatki, lub udźca jagnięcego, oraz wybranej, ulubionej pasty curry. Smaki orientu w połączeniu z jagnięciną to zawsze dobry pomysł na pyszne i zdrowe danie.
Składniki
- 600g udźca jagnięcego lub łopatki jagnięcej pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki stołowe średnio pikantnej pasty curry
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 obrane i posiekane w piórka cebule
- 1 obrany i drobno posiekany lub zgnieciony ząbek czosnku
- 2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno posiekanego lub startego
- 1 laska cynamonu
- 3 lekko zgniecione ziarna kardamonu
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 ml gorącego bulionu jagnięcego lub warzywnego
- 1 drobno posiekana zielona papryczka chili (opcjonalnie)
- garść świeżo posiekanej kolendry
Użyty sprzęt
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- worek do marynowania mięsa
Sposób przygotowania
-
Włóż jagnięcinę do dużej plastikowej torby do żywności, dodaj pastę curry i potrząsaj, aż do całkowitego pokrycia jagnięciny przez pastę curry. Szczelnie zapakuj mięso i odłóż na ok. 30 minut – godzinę (w zależności od ilości czasu, jaką dysponujesz) do lodówki do zamarynowania.
-
Podgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywką i podsmażaj przez 2-3 minuty cebulę, czosnek, imbir i przyprawy aż do zmięknięcia i zrumienienia.
-
Dodaj jagnięcinę z pastą curry i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj pomidory, bulion i chili (jeśli jej używasz). Duś pod przykryciem przez kolejną godzinę/półtorej godziny, aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dopraw danie.
-
Wyjmij laskę cynamonu i podawaj z ryżem pilawowym, pieczywem naan lub chutney.
-
Wskazówka: Pastę curry można zastąpić gotowym lub własnoręcznie przygotowanym curry w proszku. Dobrze się sprawdzi również słoik gotowego sosu curry. W takim przypadku nie dodawaj krojonych pomidorów i bulionu.