Orientalny gulasz jagnięcy

2022-05-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Duszenie
Do ulubionych
2705
2705
Do ulubionych
Orientalny gulasz jagnięcy
2022-05-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Duszenie

Orientalny gulasz jagnięcy

Do przygotowania tego dania użyj gotowej kostki gulaszowej, pokrojonej w kostkę łopatki, lub udźca jagnięcego, oraz wybranej, ulubionej pasty curry. Smaki orientu w połączeniu z jagnięciną to zawsze dobry pomysł na pyszne i zdrowe danie. 

Składniki

  • 600g udźca jagnięcego lub łopatki jagnięcej pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki stołowe średnio pikantnej pasty curry
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 obrane i posiekane w piórka cebule
  • 1 obrany i drobno posiekany lub zgnieciony ząbek czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno posiekanego lub startego
  • 1 laska cynamonu
  • 3 lekko zgniecione ziarna kardamonu
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml gorącego bulionu jagnięcego lub warzywnego
  • 1 drobno posiekana zielona papryczka chili (opcjonalnie)
  • garść świeżo posiekanej kolendry

Użyty sprzęt

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • worek do marynowania mięsa

Sposób przygotowania

  • Włóż jagnięcinę do dużej plastikowej torby do żywności, dodaj pastę curry i potrząsaj, aż do całkowitego pokrycia jagnięciny przez pastę curry. Szczelnie zapakuj mięso i odłóż na ok. 30 minut – godzinę (w zależności od ilości czasu, jaką dysponujesz) do lodówki do zamarynowania.

  • Podgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym z pokrywką i podsmażaj przez 2-3 minuty cebulę, czosnek, imbir i przyprawy aż do zmięknięcia i zrumienienia.

  • Dodaj jagnięcinę z pastą curry i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj pomidory, bulion i chili (jeśli jej używasz). Duś pod przykryciem przez kolejną godzinę/półtorej godziny, aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dopraw danie.

  • Wyjmij laskę cynamonu i podawaj z ryżem pilawowym, pieczywem naan lub chutney.

  • Wskazówka: Pastę curry można zastąpić gotowym lub własnoręcznie przygotowanym curry w proszku. Dobrze się sprawdzi również słoik gotowego sosu curry. W takim przypadku nie dodawaj krojonych pomidorów i bulionu.

Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia orientalna
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się