Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej

Do ulubionych
1398
1398
Do ulubionych
Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej
3rok temu Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie z pieczeniem, Duszenie, Steki alternatywne

Steki alternatywne, jak sama nazwa wskazuje to wspaniała alternatywa dla typowych elementów wołowych, które wszyscy bardzo dobrze znają. Jednym z najpyszniejszych, a mało znanych steków jest skirt steak. Niesamowicie aromatyczny. Doskonały zwłaszcza z sezonowanej wołowiny Black Angus z USA. Jego cena w stosunku do doskonałej jakości i smaku także jest bardzo atrakcyjna.

 Skirt steak na bambusowym talerzu

Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej

Smakowita alternatywa dla alternatywnego steka
Porcja dla 4 osób

Składniki

  • 0,5 kg skirt steka
  • szklanki sosu sojowego
  • szklanki sosu barbecue
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 8 zielonych cebul przekrojonych na pół

Sposób przygotowania

  • Wmieszaj sos sojowy, sos barbecue, masło orzechowe i granulowany czosnek w małej misce. Umieść steki wołowe i mieszankę sosu sojowego w bezpiecznej dla żywności, plastikowej torbie. Zamknij torebkę i marynuj mięso w lodówce przez 6 godzin, lub całą noc (od czasu do czasu przewracaj steki).
  • Po upływie minimum 6 godzin, umieść steki na ruszcie broilera, tak aby ich spód znajdowała się w odległości 5 centymetrów od ognia. Piecz steki 10 do 13 minut, w 70°C. W połowie czasu obróć steka na drugą stronę. Podczas ostatnich 3 minut pieczenia opiekaj steki z zieloną cebulką.
  • Steki pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Podawaj z zieloną cebulką.
Kalorii: 350kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Azjatycka, Europejska
Słowo kluczowe: Steki alternatywne, Wołowina

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.