- Kraj pochodzenia: Kanada
Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej
Steki alternatywne, jak sama nazwa wskazuje to wspaniała alternatywa dla typowych elementów wołowych, które wszyscy bardzo dobrze znają. Jednym z najpyszniejszych, a mało znanych steków jest skirt steak. Niesamowicie aromatyczny. Doskonały zwłaszcza z sezonowanej wołowiny Black Angus z USA. Jego cena w stosunku do doskonałej jakości i smaku także jest bardzo atrakcyjna.
Skirt Steak według kuchni dalekowschodniej
Składniki
- 0,5 kg skirt steka
- ⅓ szklanki sosu sojowego
- ⅓ szklanki sosu barbecue
- 2 łyżki masła orzechowego
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- 8 zielonych cebul przekrojonych na pół
Sposób przygotowania
-
Wmieszaj sos sojowy, sos barbecue, masło orzechowe i granulowany czosnek w małej misce. Umieść steki wołowe i mieszankę sosu sojowego w bezpiecznej dla żywności, plastikowej torbie. Zamknij torebkę i marynuj mięso w lodówce przez 6 godzin, lub całą noc (od czasu do czasu przewracaj steki).
-
Po upływie minimum 6 godzin, umieść steki na ruszcie broilera, tak aby ich spód znajdowała się w odległości 5 centymetrów od ognia. Piecz steki 10 do 13 minut, w 70°C. W połowie czasu obróć steka na drugą stronę. Podczas ostatnich 3 minut pieczenia opiekaj steki z zieloną cebulką.
-
Steki pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Podawaj z zieloną cebulką.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.