- Kraj pochodzenia: Kanada
Zraz Iberico z wędzoną dynią, śliwką i jabłkiem
Duszona wieprzowina Iberico faszerowana wędzoną dynią i jabłkiem w aromatycznym sosie podlanym winem z dodatkiem wędzonej śliwki to przepyszne danie idealnie komponujące się z jesienną aurą.
Zraz z Iberico z grilla? Secreto (niesamowicie marmurkowy element z łopatki wieprzowej) z legendarnej wieprzowiny Iberico można po prostu wrzucić na grilla, pieprz, sól, lewa prawa i gotowe. Niebo w gębie przy minimum wysiłku. W tym przepisie Bart Luna idzie jednak o krok dalej. Po pierwsze jesień właśnie się zaczęła i ta kompozycja smaków idealnie wpisuje się w panujący obecnie klimat za oknem. Po drugie to genialne mięso wzmocnione smakiem aromatycznych przypraw, ostrości musztardy, słodyczy dyni i śliwki hmmm robi robotę! Zraz iberico dzięki tak marmurkowej strukturze mięsa według tego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach. Polecamy wieprzowinę Iberico z całego serca, a zwłaszcza secreto “do upolowania” na BBQ.PL.
Zraz Iberico z wędzoną dynią, śliwką i jabłkiem
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
Patelnia z grubym dnem
-
grill
-
nić kuchenna
Składniki
- 400 g secreto Iberico
- 1/4 dyni
- 2 jabłka
- 2 śliwki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonego majeranku
- 100 g ostrej musztardy
- sól
- pieprz
- wino czerwone wytrawne
Sposób przygotowania
-
Dynię oczyść, pokrój w grube plastry. Wraz z jabłkami, śliwkami oraz czosnkiem ułóż na grillu do podwędzenia. Wędź przez około godzinę w temperaturze ok 60 st C, zdejmij z grilla. Dynie dociągnij na dobrze rozgrzanym grillu przez moment do uzyskania sprężystej konsystencji. Z dyni zdejmij skórę, jakbło pokrój w ćwiartki, zostaw do wystygnięcia. Tip : – W zależności od rodzaju grilla możesz użyć deflektorów, bądź tzw. smoke box do wytworzenia dymu. – Możesz użyć pelletu do wędzenia bądź zrębek wędzarniczych.
-
Mięso oprósz solą i pieprzem z obydwu stron, posmaruj ostrą musztardą oraz posyp majerankiem stronę, na której ułożysz przygotowaną wcześniej dynię oraz jabłko. Zawiń w roladę i zwiąż nicią kuchenną.
-
Zrolowane mięso umieść na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio nad żarem. Grilluj z każdej strony do uzyskania ładnej skorupki.
-
Na żeliwnej patelni przesmaż na odrobinie masła resztę dyni, podwędzone śliwki jabłko oraz czosnek. Dodaj posiekanych (wcześniej zamoczonych) suszonych grzybów, lekko podduś.
-
Ugrillowane mięso przełóż na patelnię z wcześniej przygotowanymi warzywami i owocami, delikatnie podlej winem dodaj odrobninę majeranku i duś.
-
Mięso pokrój w plastry, podawaj z sosem i np pieczonym ziemniakiem.
Video
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.