Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle
3rok temu
Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ
Do ulubionych
1952
1952
Do ulubionych
Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle
3rok temu
Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ
Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle
Stek z łopatki Teres Major inaczej zwany Chuck Tender wygląda trochę jak mała polędwiczka. Ma także małą zawartość tłuszczu i strukturę mięsa podobną do polędwicy wołowej. Można smażyć go w całości lub pokroić na małe medaliony. W tym przepisie pokarzemy wam jak zgrillować to cudo w całości. Podpowiemy też jakie dodatki, przyprawy i sos pomogą idealnie wydobyć smak tego pysznego steka.
Bardzo prosta propozycja na oryginalne danie z grilla. Będziesz zaskoczony niepowtarzalnym smakiem tego super steka.
Składniki
- 2 steki Teres Major (Petite tender, Chuck tender)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki chili chipotle w proszku
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w ćwiartki
- sól
- świeża pietruszka
Sos Chimichurri
- 1 filiżanka świeżo posiekanej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści oregano startych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki chili chipotle w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Sposób przygotowania
-
Przygotuj marynatę dla steków. Wymieszaj w jednej łyżce oliwy z oliwek chili chipotle. Dodaj tyle ile uznasz za stosowne w zależności od tego czy wolisz mniej czy bardziej pikantny smak. Następnie rozprowadź równomiernie marynatę na całej powierzchni steków.
-
Rozgrzej grilla. Następnie umieść swoje teres major steki na środku rusztu nad węglami średnio pokrytymi popiołem. Wokół steków ułóż pokrojoną wcześniej paprykę. Zamknij grilla i grilluj paprykę 8 do 10 minut, raz obracając. Steki grilluj natomiast 14 do 18 minut (w przypadku grilla gazowego 14 do 19 minut) aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare (63 °C) do medium (71 ° C). Grilluj obracając od czasu do czasu. Po zgrillowaniu odłóż steki na deskę z boku i przykryj je luźno folią aluminiową żeby odpoczęły 5 minut.
-
W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. Umieść pietruszkę, czosnek, oregano, sól i chili w proszku w blenderze. Posiekaj, a następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z limonki i dokończ blendowanie. Aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
-
Steki potnij w cienkie plastry w poprzek włókien. Dopraw solą, zgodnie z twoim smakiem. Podawaj steki razem z papryką i świeżym sosem chimichurri. Jeśli chcesz udekoruj całość listkami pietruszki.
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.
Kategorie postów
Archiwum postów
Ostatnie komentarze