- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle
Stek z łopatki Teres Major inaczej zwany Chuck Tender wygląda trochę jak mała polędwiczka. Ma także małą zawartość tłuszczu i strukturę mięsa podobną do polędwicy wołowej. Można smażyć go w całości lub pokroić na małe medaliony. W tym przepisie pokarzemy wam jak zgrillować to cudo w całości. Podpowiemy też jakie dodatki, przyprawy i sos pomogą idealnie wydobyć smak tego pysznego steka.
Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle
Składniki
- 2 steki Teres Major (Petite tender, Chuck tender)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki chili chipotle w proszku
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w ćwiartki
- sól
- świeża pietruszka
Sos Chimichurri
- 1 filiżanka świeżo posiekanej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści oregano startych
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki chili chipotle w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Sposób przygotowania
-
Przygotuj marynatę dla steków. Wymieszaj w jednej łyżce oliwy z oliwek chili chipotle. Dodaj tyle ile uznasz za stosowne w zależności od tego czy wolisz mniej czy bardziej pikantny smak. Następnie rozprowadź równomiernie marynatę na całej powierzchni steków.
-
Rozgrzej grilla. Następnie umieść swoje teres major steki na środku rusztu nad węglami średnio pokrytymi popiołem. Wokół steków ułóż pokrojoną wcześniej paprykę. Zamknij grilla i grilluj paprykę 8 do 10 minut, raz obracając. Steki grilluj natomiast 14 do 18 minut (w przypadku grilla gazowego 14 do 19 minut) aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare (63 °C) do medium (71 ° C). Grilluj obracając od czasu do czasu. Po zgrillowaniu odłóż steki na deskę z boku i przykryj je luźno folią aluminiową żeby odpoczęły 5 minut.
-
W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. Umieść pietruszkę, czosnek, oregano, sól i chili w proszku w blenderze. Posiekaj, a następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z limonki i dokończ blendowanie. Aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
-
Steki potnij w cienkie plastry w poprzek włókien. Dopraw solą, zgodnie z twoim smakiem. Podawaj steki razem z papryką i świeżym sosem chimichurri. Jeśli chcesz udekoruj całość listkami pietruszki.
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.