Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle

Do ulubionych
1903
1903
Do ulubionych
Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle
2021-10-17Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ

Stek teres major z sosem chimichurri i chipotle

Stek z łopatki Teres Major inaczej zwany Chuck Tender wygląda trochę jak mała polędwiczka. Ma także małą zawartość tłuszczu i strukturę mięsa podobną do polędwicy wołowej. Można smażyć go w całości lub pokroić na małe medaliony. W tym przepisie pokarzemy wam jak zgrillować to cudo w całości. Podpowiemy też jakie dodatki, przyprawy i sos pomogą idealnie wydobyć smak tego pysznego steka.
Bardzo prosta propozycja na oryginalne danie z grilla. Będziesz zaskoczony niepowtarzalnym smakiem tego super steka.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 45 minut

Składniki

  • 2 steki Teres Major (Petite tender, Chuck tender)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 2 duże czerwone papryki pokrojone w ćwiartki
  • sól
  • świeża pietruszka

Sos Chimichurri

  • 1 filiżanka świeżo posiekanej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych liści oregano startych
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki chili chipotle w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Sposób przygotowania

  • Przygotuj marynatę dla steków. Wymieszaj w jednej łyżce oliwy z oliwek chili chipotle. Dodaj tyle ile uznasz za stosowne w zależności od tego czy wolisz mniej czy bardziej pikantny smak. Następnie rozprowadź równomiernie marynatę na całej powierzchni steków.
  • Rozgrzej grilla. Następnie umieść swoje teres major steki na środku rusztu nad węglami średnio pokrytymi popiołem. Wokół steków ułóż pokrojoną wcześniej paprykę. Zamknij grilla i grilluj paprykę 8 do 10 minut, raz obracając. Steki grilluj natomiast 14 do 18 minut (w przypadku grilla gazowego 14 do 19 minut) aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare (63 °C) do medium (71 ° C). Grilluj obracając od czasu do czasu.
    Po zgrillowaniu odłóż steki na deskę z boku i przykryj je luźno folią aluminiową żeby odpoczęły 5 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos chimichurri. Umieść pietruszkę, czosnek, oregano, sól i chili w proszku w blenderze. Posiekaj, a następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z limonki i dokończ blendowanie. Aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  • Steki potnij w cienkie plastry w poprzek włókien. Dopraw solą, zgodnie z twoim smakiem. Podawaj steki razem z papryką i świeżym sosem chimichurri. Jeśli chcesz udekoruj całość listkami pietruszki.
Kalorii: 270kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Chuck tender, Na grilla, Petite tender, Steki, Teres major, Wołowina marmurkowa

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się