Stek z antrykotu z sosem pieprzowym oraz puree z selera

Do ulubionych
21
21
Do ulubionych
Stek z antrykotu z sosem pieprzowym oraz puree z selera
2024-12-24Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek z antrykotu z sosem pieprzowym oraz puree z selera

Steki doskonale komponują się z intensywnymi sosami oraz z delikatnym, kremowym dodatkiem w postaci puree. Sos pieprzowy to klasyk, jednak w naszym przepisie zaproponowaliśmy nieco bardziej kreatywną formę puree, która idealnie podkreśli smak wołowiny. To bardzo dobry patent na wyjątkową kolację lub obiad. To nasza propozycja na świąteczne wydanie steka w restauracyjnym stylu. Jednak doskonale sprawdzi się przy każdej ważnej okazji. W przepisie wykorzystaliśmy amerykański stek z antrykotu w klasie USDA PRIME, który zamówisz w naszym sklepie mięsnym. Jeden z najlepszych w swojej klasie. Nie zawiedziesz się. Soczystość, kruchość i smak mięsa na najwyższym poziomie.

Składniki

  • Stek rewelacyjnej jakości ok 300 g na osobę (u nas Antrykot B/K Prime USA)
  • kieliszek 40 ml whisky
  • 20 ml sosu Worcestershire
  • 50 ml wody
  • 120 ml śmietanki 30%
  • Pełna łyżka masła
  • Łyżeczka świeżo mielonego pieprzu + kilka ziarenek w całości

Puree z selera

  • duży seler
  • 80 ml śmietanki 30%
  • Mała główka czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • Sól I pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Stek lekko posól i popieprz z obu stron. Usmaż na mocno rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty na stronę (najlepiej sprawdzić temperaturę wewnątrz termometrem, do medium rare ok, 52 stopnie). Stek zdejmij i odłóż obok. Na tą samą patelnię wlej whisky i smaż chwile do odparowania alkoholu. Dodaj pozostałe składniki i redukuj na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje.
  • Selera obierz i pokrój w sporą kostkę. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.

Video

Typ dania: kolacja, obiad, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się