- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek z antrykotu z sosem pieprzowym oraz puree z selera
Stek z antrykotu z sosem pieprzowym oraz puree z selera
Steki doskonale komponują się z intensywnymi sosami oraz z delikatnym, kremowym dodatkiem w postaci puree. Sos pieprzowy to klasyk, jednak w naszym przepisie zaproponowaliśmy nieco bardziej kreatywną formę puree, która idealnie podkreśli smak wołowiny. To bardzo dobry patent na wyjątkową kolację lub obiad. To nasza propozycja na świąteczne wydanie steka w restauracyjnym stylu. Jednak doskonale sprawdzi się przy każdej ważnej okazji. W przepisie wykorzystaliśmy amerykański stek z antrykotu w klasie USDA PRIME, który zamówisz w naszym sklepie mięsnym. Jeden z najlepszych w swojej klasie. Nie zawiedziesz się. Soczystość, kruchość i smak mięsa na najwyższym poziomie.
Składniki
- Stek rewelacyjnej jakości ok 300 g na osobę (u nas Antrykot B/K Prime USA)
- kieliszek 40 ml whisky
- 20 ml sosu Worcestershire
- 50 ml wody
- 120 ml śmietanki 30%
- Pełna łyżka masła
- Łyżeczka świeżo mielonego pieprzu + kilka ziarenek w całości
Puree z selera
- duży seler
- 80 ml śmietanki 30%
- Mała główka czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżeczki chrzanu
- Sól I pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Stek lekko posól i popieprz z obu stron. Usmaż na mocno rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty na stronę (najlepiej sprawdzić temperaturę wewnątrz termometrem, do medium rare ok, 52 stopnie). Stek zdejmij i odłóż obok. Na tą samą patelnię wlej whisky i smaż chwile do odparowania alkoholu. Dodaj pozostałe składniki i redukuj na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje.
- Selera obierz i pokrój w sporą kostkę. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.