- Kraj pochodzenia: Kanada
Zając duszony w aromatycznym sosie winno śliwkowym
Zając duszony w aromatycznym sosie winno śliwkowym
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę, która zachwyci Twoich bliskich swoim smakiem i aromatem, duszony zając w sosie winno-śliwkowym będzie strzałem w dziesiątkę. To danie łączy w sobie wyrafinowaną prostotę tradycyjnej kuchni z nutą świątecznego luksusu. Soczyste mięso zająca marynowane w czerwonym winie, delikatnie duszone z wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami, tworzy kompozycję smaków, która długo zostanie w pamięci. Idealne na świąteczny obiad lub wyjątkową kolację w gronie najbliższych! Przygotuj się na kulinarne wyzwanie, które wynagrodzi Cię intensywnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Zatem, fartuch na siebie i do dzieła!
Składniki
- tuszka zająca (ok. 1-1,5 kg) poporcjowanego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l czerwonego wytrawnego wina
- cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 3 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w paski
- 300 g suszonych śliwek
- 50 g masła
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
-
W dużym garnku rozpuść 10 g masła, dodaj marchew, tymianek i liście laurowe, smaż przez 3-4 minuty. Wlej wino, zagotuj i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z ognia, włóż porcje zająca, tak aby były całkowicie zanurzone w marynacie. Po ostygnięciu przykryj garnek i wstaw do lodówki na 2 doby.
-
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i pozostałe masło. Podsmaż boczek na złoto. Dodaj posiekaną cebulę i smaż 3-4 minuty, aż stanie się miękka. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę rażeń,
-
W tym czasie wyjmij mięso z marynaty i osusz. Marynatę przecedź przez sitko do garnka z boczkiem. Zanurz w wywarze zająca. Dodaj śliwki suszone.
-
Przełóż wszystko do miski. Do tego samego garnka dodaj resztę oliwy i połowę masła. Obsmaż kawałki zająca z obu stron na złoty kolor. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
-
Gotuj pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne. Co jakiś czas mieszaj i, jeśli trzeba, dolewaj bulion lub wodę.