Zając duszony w aromatycznym sosie winno śliwkowym

Do ulubionych
26
26
Do ulubionych
Zając duszony w aromatycznym sosie winno śliwkowym
2024-12-16Kategoria: Przepisy i artykuły, Dziczyzna, Smażenie, Duszenie

Zając duszony w aromatycznym sosie winno śliwkowym

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę, która zachwyci Twoich bliskich swoim smakiem i aromatem, duszony zając w sosie winno-śliwkowym będzie strzałem w dziesiątkę. To danie łączy w sobie wyrafinowaną prostotę tradycyjnej kuchni z nutą świątecznego luksusu. Soczyste mięso zająca marynowane w czerwonym winie, delikatnie duszone z wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami, tworzy kompozycję smaków, która długo zostanie w pamięci. Idealne na świąteczny obiad lub wyjątkową kolację w gronie najbliższych! Przygotuj się na kulinarne wyzwanie, które wynagrodzi Cię intensywnym aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Zatem, fartuch na siebie i do dzieła!

Składniki

  • tuszka zająca (ok. 1-1,5 kg) poporcjowanego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l czerwonego wytrawnego wina
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plastry
  • 3 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w paski
  • 300 g suszonych śliwek
  • 50 g masła
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • W dużym garnku rozpuść 10 g masła, dodaj marchew, tymianek i liście laurowe, smaż przez 3-4 minuty. Wlej wino, zagotuj i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z ognia, włóż porcje zająca, tak aby były całkowicie zanurzone w marynacie. Po ostygnięciu przykryj garnek i wstaw do lodówki na 2 doby.

  • W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i pozostałe masło. Podsmaż boczek na złoto. Dodaj posiekaną cebulę i smaż 3-4 minuty, aż stanie się miękka. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę rażeń,

  • W tym czasie wyjmij mięso z marynaty i osusz. Marynatę przecedź przez sitko do garnka z boczkiem. Zanurz w wywarze zająca. Dodaj śliwki suszone.

  • Przełóż wszystko do miski. Do tego samego garnka dodaj resztę oliwy i połowę masła. Obsmaż kawałki zająca z obu stron na złoty kolor. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.

  • Gotuj pod przykryciem przez około 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne. Co jakiś czas mieszaj i, jeśli trzeba, dolewaj bulion lub wodę.

Video

Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się