Sushi z wołowiną - rainbow maki z polędwicą wołową Black Angus

2023-07-21Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina
Do ulubionych
1356
1356
Do ulubionych
Sushi z wołowiną - rainbow maki z polędwicą wołową Black Angus
2023-07-21Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina

Sushi z wołowiną - rainbow maki z polędwicą wołową Black Angus

Sushi kojarzy nam się najczęściej z rybami. Ale ten videoprzepis Adriana Kiersnowskiego, Mistrza Polski w robieniu sushi sprawi, że odkryjesz to tradycyjne danie kuchni japońskiej na nowo. Czysta poezja smaku.

*Na załączonym do naszego przepisu filmie najpierw prezentowane jest bardziej klasyczne podejście sushi. Adrian przygotuje fantastyczne sushi z łososia. Część z wołowiną zaczyna się w 6:30 minucie filmu :). Polecamy gorąco obie części bo Adrian jest prawdziwym sushi masterem i świetnie tłumaczy jak przygotować doskonałe sushi w domu!

Składniki

  • polędwica wołowa Black Angus USA
  • ryż do sushi 500g (porcja dla 4 osób)
  • cukier 6 łyżek
  • ocet ryżowy (150 ml)
  • arkusze nori 6 szt.
  • majonez
  • krewetki gotowane 3 szt. na arkusz
  • 2 dojrzałe awokado
  • świeży szczypiorek (posiekany)
  • liście bambusa i jadalne kwiaty do dekoracji
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • wasabi (najlepiej w proszku)

Użyty sprzęt

  • garnek z pokrywką (ewentualnie specjalny garnek do gotowania ryżu)
  • ostry nóż
  • mata bambusowa

Sposób przygotowania

  • Przygotuj najpierw ryż do sushi. Pamiętaj, że musi to być specjalny ryż inaczej się nie uda. Na jedną szklankę ryżu do ugotowania będziesz potrzebować ok. 1 szklanki wody. Jeśli masz specjalny garnek do gotowania ryżu na sushi to super. Możesz jednak ugotować go także w zwykłym garnku z pokrywką. Zanim przystąpisz do gotowania pamiętaj żeby dokładnie wypłukać ryż zimną wodą. Umieść ryż na sitku i zanurz je w garnku z wodą. Obracaj ręką i płucz. Wymień wodę w garnku. Rób tak aż woda w garnku stanie się przeźroczysta. Do drugiego garnka wsyp wypłukany ryż. Proporcjonalnie do jego ilości dodaj wody. Przykryj pokrywką i gotuj ryż przez przez 10 minut. Po zagotowaniu odstaw i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Zanim dodasz zalewę poczekaj aż ryż wystygnie. Przygotowanie zalewy jest banalnie proste. Do octu dodaj cukier i porządnie wymieszaj. Możesz ją trochę podgrzać wtedy cukier szybciej się rozpuści. Dodaj tak przygotowaną zalewę do ryżu i bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj polędwicę wołową. Jeśli kroisz ją na steki zawsze trzeba ją pokroić w poprzek. Jeśli jednak chcesz zrobić sushi z wołowiny przekrój ją wzdłuż, żeby uzyskać długi pasek, z którego można wykroić plastry ok 5cm wysokości i 3 mm grubości. Na jedną rolkę sushi takich plastrów potrzebujesz 6.
  • Przygotuj arkusz nori. Przed wzięciem arkusza, zmocz delikatnie dłoń. Ciekawostka: Arkusz nori ma zawsze dwie strony. Jedna jest bardziej błyszcząca druga chropowata. Tą bardziej błyszczącą zawsze kierujemy do dołu. Przełam nori na pół, aby ułatwić sobie formowanie i rozkładanie ryżu. Ponownie zmocz lekko dłonie. Weź ryż. Na rolkę z połowy nori ok 140g. (wielkość pomarańczy). Rozprowadź równomiernie na całym arkuszu nori. Przewróć na drugą stronę. Następnie przez środek delikatnie posmaruj majonezem. Na majonezie ułóż wzdłuż 3 krewetki gotowane i dodaj po kawałku awokado. Zwiń rolkę. Zwilż delikatnie matę bambusową, nałóż od góry i uformuj. Następnie obłóż rolkę plastrami wołowiny na całej długości. Ostatecznie uformuj przy pomocy bambusowej maty.
  • Przekrój rolkę na pół i każdą z części pokrój na 4 kawałki. Ułóż dwa rzędy na talerzu i udekoruj siekanym szczypiorkiem. Wykwintne danie gotowe. Do dekoracji możesz użyć liści bambusa i jadalnych kwiatów. Podawaj z ibirem marynowanym, sosem sojowym oraz z wasabi.

Video

Typ dania: obiad, kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia japońska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się