- Kraj pochodzenia: Kanada
Sushi z wołowiną - rainbow maki z polędwicą wołową Black Angus
Sushi z wołowiną - rainbow maki z polędwicą wołową Black Angus
Sushi kojarzy nam się najczęściej z rybami. Ale ten videoprzepis Adriana Kiersnowskiego, Mistrza Polski w robieniu sushi sprawi, że odkryjesz to tradycyjne danie kuchni japońskiej na nowo. Czysta poezja smaku.
*Na załączonym do naszego przepisu filmie najpierw prezentowane jest bardziej klasyczne podejście sushi. Adrian przygotuje fantastyczne sushi z łososia. Część z wołowiną zaczyna się w 6:30 minucie filmu :). Polecamy gorąco obie części bo Adrian jest prawdziwym sushi masterem i świetnie tłumaczy jak przygotować doskonałe sushi w domu!
Składniki
- polędwica wołowa Black Angus USA
- ryż do sushi 500g (porcja dla 4 osób)
- cukier 6 łyżek
- ocet ryżowy (150 ml)
- arkusze nori 6 szt.
- majonez
- krewetki gotowane 3 szt. na arkusz
- 2 dojrzałe awokado
- świeży szczypiorek (posiekany)
- liście bambusa i jadalne kwiaty do dekoracji
- sos sojowy
- imbir marynowany
- wasabi (najlepiej w proszku)
Użyty sprzęt
- garnek z pokrywką (ewentualnie specjalny garnek do gotowania ryżu)
- ostry nóż
- mata bambusowa
Sposób przygotowania
- Przygotuj najpierw ryż do sushi. Pamiętaj, że musi to być specjalny ryż inaczej się nie uda. Na jedną szklankę ryżu do ugotowania będziesz potrzebować ok. 1 szklanki wody. Jeśli masz specjalny garnek do gotowania ryżu na sushi to super. Możesz jednak ugotować go także w zwykłym garnku z pokrywką. Zanim przystąpisz do gotowania pamiętaj żeby dokładnie wypłukać ryż zimną wodą. Umieść ryż na sitku i zanurz je w garnku z wodą. Obracaj ręką i płucz. Wymień wodę w garnku. Rób tak aż woda w garnku stanie się przeźroczysta. Do drugiego garnka wsyp wypłukany ryż. Proporcjonalnie do jego ilości dodaj wody. Przykryj pokrywką i gotuj ryż przez przez 10 minut. Po zagotowaniu odstaw i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Zanim dodasz zalewę poczekaj aż ryż wystygnie. Przygotowanie zalewy jest banalnie proste. Do octu dodaj cukier i porządnie wymieszaj. Możesz ją trochę podgrzać wtedy cukier szybciej się rozpuści. Dodaj tak przygotowaną zalewę do ryżu i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj polędwicę wołową. Jeśli kroisz ją na steki zawsze trzeba ją pokroić w poprzek. Jeśli jednak chcesz zrobić sushi z wołowiny przekrój ją wzdłuż, żeby uzyskać długi pasek, z którego można wykroić plastry ok 5cm wysokości i 3 mm grubości. Na jedną rolkę sushi takich plastrów potrzebujesz 6.
- Przygotuj arkusz nori. Przed wzięciem arkusza, zmocz delikatnie dłoń. Ciekawostka: Arkusz nori ma zawsze dwie strony. Jedna jest bardziej błyszcząca druga chropowata. Tą bardziej błyszczącą zawsze kierujemy do dołu. Przełam nori na pół, aby ułatwić sobie formowanie i rozkładanie ryżu. Ponownie zmocz lekko dłonie. Weź ryż. Na rolkę z połowy nori ok 140g. (wielkość pomarańczy). Rozprowadź równomiernie na całym arkuszu nori. Przewróć na drugą stronę. Następnie przez środek delikatnie posmaruj majonezem. Na majonezie ułóż wzdłuż 3 krewetki gotowane i dodaj po kawałku awokado. Zwiń rolkę. Zwilż delikatnie matę bambusową, nałóż od góry i uformuj. Następnie obłóż rolkę plastrami wołowiny na całej długości. Ostatecznie uformuj przy pomocy bambusowej maty.
- Przekrój rolkę na pół i każdą z części pokrój na 4 kawałki. Ułóż dwa rzędy na talerzu i udekoruj siekanym szczypiorkiem. Wykwintne danie gotowe. Do dekoracji możesz użyć liści bambusa i jadalnych kwiatów. Podawaj z ibirem marynowanym, sosem sojowym oraz z wasabi.