Soczyste burgery Wagyu lub Black Angus z bekonem
Burger zaczął być w ostatnim czasie jednym z ulubionych dań z grilla Polaków. Podstawą dobrego burgera jest oczywiście dobre mięso. Sprawdź ten videoprzepis i przygotuj klasycznego, soczystego burgera, którego pokochają wszyscy z najwyższej jakości, soczystą wołowiną premium.
Składniki
- burger wołowy angus
- burger wołowy wagyu
- boczek w plastrach
- ogórki kiszone lub konserwowe
- sałata
- pomidor
- ser żółty w plastrach
- cebula
- olej
- ketchup
- musztarda
- majonez
- 2 maślane bułki burgerowe najlepiej z lokalnej piekarni
Użyty sprzęt
- grill gazowy baron 490 Broil King
- plansza do smażenia
Sposób przygotowania
- Zacznij od rozgrzania grilla. Zamiast jednego z rusztów umieść wcześniej na grillu specjalną planszę do smażenia. Nasmaruj ją olejem roślinnym, żeby smażone produkty nie przywierały. Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury 240°-260°C i za pomocą szczotki wyszoruj ruszt.
- W czasie rozgrzewania grilla przygotuj dodatki. Pokrój cebulę na plastry, ogórki i pomidora. Przygotuj sobie kilka liści sałaty. Przekrój bułki na pół. Mięso będzie na grillu tylko 3-4 minuty z każdej strony więc lepiej mieć już wszystkie dodatki w gotowości.
- Wrzuć na rozgrzaną płytę boczek w plastrach. Tłuszczyk zacznie się wytapiać i później może przydać się do podsmażenia bułek dodając im dodatkowego aromatu. Po kilku minutach przełóż boczek usmażony na chrupko na oddzielny talerz.
- Sprawdź temperaturę. Chcemy mieć na grillu ok. 240°C, jeśli temperatura spadła podkręć trochę palniki i zamknij klapę grilla żeby poszła do góry. Jeśli chcesz idealny poziom wysmażenia polecamy grillować burgery dosłownie 3-4 minuty z każdej strony żeby miały 58-59°C w środku. Umieść burgery na grillu. Jeśli chcesz mieć pełną precyzję umieść w burgerze sondę termometru.
- W czasie grillowania burgerów możesz przygotować dodatki, w postaci "kwiatka" czyli warstwowo ułożyć kompozycję warzyw, która będzie gotowa do błyskawicznego zainstalowania ich w bułce. Powinno Ci to zająć właśnie jakieś 3-4 minuty, po których możesz przewrócić swoje burgery na drugą stronę. Po ich przełożeniu ułóż na wierzchu po plasterku żółtego sera. Teraz możesz także położyć bułki na płycie.
- Po 3 minutach zdejmij bułki, zakręć kurki palników i zdejmij burgery na pewno są już gotowe. Posmaruj wewnętrzną stronę bułek ulubionymi sosami. Na przykład jedną stronę ketchupem, drugą musztardą. Ułóż na jednej połówce bułki swojego burgra, następnie kompozycję warzyw i bekon na górze. Można dodać jeszcze odrobinę majonezu żeby podkręcić smak. Domknij górną połową bułki. Możesz użyć noża wbijając go w środek burgera żeby danie ładnie się prezentowało podczas serwowania i było stabilniejsze podczas konsumpcji. Smacznego :) Klasyczny burger z mięsem wołowym premium to niesamowicie proste i szybkie danie, które musi się udać :).
Typ dania: lunch; outdoor grill, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska