Stek z antrykotu smażony na patelni podany z "polską sałatką z pikli"
Taką formą podania i takim dodatkiem z pewnością zaskoczysz każdego. Oryginalna amerykańska wołowina black angus podana z iście polskim akcentem..niezwykle oryginalną sałatką z pikli. Na tak ciekawy pomysł mógł wpaść tylko ktoś tak kreatywny jak mistrz Adam Chrząstowski. Jeden z niekwestionowanych autorytetów polskiego świata dań z grilla i BBQ.
Użyty sprzęt
- patelnia żeliwna lub inna z grubym dnem
- szczypce do przewracania mięsa
- rondelek vintage do podania sałatki
- dekoracyjna deska do serwowania
Składniki
- stek z antrykotu 500g wołowina black angus
- 1 łyżka klarowanego masła
- pieprz grubo zmielony
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- szalotka
- ogórek kiszony
- borowiki marynowane lub solnej zalewy
- papryka konserwowa
- tradycyjna wódka zbożowa starka
- śmietana 36%
- pomidor pokrojony w drobną kostkę
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wyjmij z lodówki stek z antrykotu na ok. godzinę przed przygotowaniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Rozgrzej patelnię żeliwną lub inną z grubym dnem. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę klarowanego masła. Natrzyj stek z antrykotu grubo zmielonym, czarnym pieprzem. Smaż steka z każdej strony ok. 2-2,5 minuty. Zależy od grubości steka. Podczas smażenia lepiej obracać stek kilka razy, żeby temperatura wchodziła równomiernie do środka z każdej strony, niż trzymać go kilka minut z jednej strony, a potem przewrócić i trzymać analogiczną ilość czasu na drugiej stronie. Technika częstego przewracania "constant flip" zapewnia równiejszy poziom wysmażenia i ładniejszą karmelizację na powierzchni steka. Grubość steka ma tutaj także znaczenie, ponieważ mając steka o minimalnej wysokości 2,5 cm mamy szansę panować nad poziomem wysmażenia.
- Po ładnym skarmelizowaniu steka na patelni dodaj na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu i zmiażdżony czosnek. Dodaj łyżkę zwykłego masła i zacznij bastować swój stek. Polewaj steka rozpuszczonym masłem na zmniejszonym ogniu lub już całkowicie wyłączonym. Temperatura z tego wrzącego masła będzie cały czas stek dogrzewała. Jednocześnie aromaty z czosnku i rozmarynu wejdą do środka mięsa. Usmażony stek z antrykotu przełóż na kratkę. Gdzie powinien odpocząć 3-4 minuty w zależności od grubości steka. Żeby soki w nim zawarte się uspokoiły.
- Na tej samej patelni przygotuj dodatek stanowiący o "polskości" dania. Usmaż odrobinę szalotki pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego pokrojonego w cienkie paski, papryki konserwowej pokrojonej w paski i borowiki z solnej zalewy, a następnie zdeglasuj całość starką dolewając jej odrobinę na patelnię i sflambiruj całość poruszając patelnią tak, by pojawił się płomień. Dodaj na patelnię śmietany i poczekaj aż się zredukuje. Dodaj pokrojonego pomidora oraz drobno siekanej natki pietruszki. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Błyskawicznie przygotowany dodatek przełóż do ładnego rondelka do serwowania. Stek z antrykotu umieść na desce. Posól stek, nie żałując tej przyprawy. Tak pięknie podane i przygotowane danie będzie niezwykle smaczne. Będzie także fantastycznie wyglądało.
Typ dania: obiad, lunch, kolacja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska