Cote de boeuf z sałatką ze szpinaku z serem pleśniowym i sosem balsamicznym

Do ulubionych
1502
1502
Do ulubionych
Cote de boeuf z sałatką ze szpinaku z serem pleśniowym i sosem balsamicznym
2022-12-02Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Grillowanie pośrednie, Smażenie z pieczeniem

Czasami boimy się podjąć wyzwanie przygotowania grubych steków z kością takich jak cote de boeuf. Ten król steków z antrykotu stanowić może wyzwanie. Dlatego mistrz kuchni Jarosław Owczarczyk przygotował dla Was prostą instrukcję jak szybko i łatwo przygotować go w domowym zaciszu, by był zniewalająco pyszny.

Stek smaży się na patelni

Cote de boeuf z sałatką ze szpinaku z serem pleśniowym i sosem balsamicznym 

Wybierając wołowinę premium taką jak Black Angus USA bez trudu uzyskasz efekt rodem z najlepszej restauracji. Do delikatnego i soczystego mięsa idealna będzie odświeżająca, lekka sałatka.

Sałatka

  • 100g umytego szpinaku baby
  • 100g sera pleśniowego lazur pokrojonego w drobna kostkę
  • 30g orzechów włoskich
  • 50g pomidorków cherry
  • 1 cebula czerwona pokrojona w cienkie plastry
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Sól pieprz do smaku

Składniki

Marynata

  • 2-3 szt. gałązki rozmarynu świeżego
  • 1 cebula pokrojona w pióra
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 saszetka klasycznej przyprawy do grilla
  • 4 łyżki oleju z esencją masła

Sposób przygotowania

  • Przygotuj składniki marynaty. Mięso natrzyj marynatą, odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • Rozgrzej grill lub patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną, grillową). Smaż mięso z każdej strony po 10 minut przekładając je w tym czasie co 2 minuty, aby soki w mięsie równomiernie się rozeszły i wniknęły do środka. 
  • Mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jeśli masz sondę, wbij ją w mięso tuż przy kości. Ustaw 56°C stopni w środku.
  • Czekając na mięso przygotuj sałatkę. Składniki na sałatkę przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z octem balsamicznym.
Typ dania: danie główne, danie z grilla, do przygotowania w domu, wyjątkowa kolacja, wyjątkowa okazja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska, kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się