- Kraj pochodzenia: Kanada
Cote de boeuf z sałatką ze szpinaku z serem pleśniowym i sosem balsamicznym
Czasami boimy się podjąć wyzwanie przygotowania grubych steków z kością takich jak cote de boeuf. Ten król steków z antrykotu stanowić może wyzwanie. Dlatego mistrz kuchni Jarosław Owczarczyk przygotował dla Was prostą instrukcję jak szybko i łatwo przygotować go w domowym zaciszu, by był zniewalająco pyszny.
Cote de boeuf z sałatką ze szpinaku z serem pleśniowym i sosem balsamicznym
Wybierając wołowinę premium taką jak Black Angus USA bez trudu uzyskasz efekt rodem z najlepszej restauracji. Do delikatnego i soczystego mięsa idealna będzie odświeżająca, lekka sałatka.
Sałatka
- 100g umytego szpinaku baby
- 100g sera pleśniowego lazur pokrojonego w drobna kostkę
- 30g orzechów włoskich
- 50g pomidorków cherry
- 1 cebula czerwona pokrojona w cienkie plastry
- 3 łyżki octu balsamicznego
- Sól pieprz do smaku
Składniki
- stek cote de boeuf ok 1 kg
Marynata
- 2-3 szt. gałązki rozmarynu świeżego
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 saszetka klasycznej przyprawy do grilla
- 4 łyżki oleju z esencją masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj składniki marynaty. Mięso natrzyj marynatą, odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Rozgrzej grill lub patelnię z grubym dnem (najlepiej żeliwną, grillową). Smaż mięso z każdej strony po 10 minut przekładając je w tym czasie co 2 minuty, aby soki w mięsie równomiernie się rozeszły i wniknęły do środka.
- Mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jeśli masz sondę, wbij ją w mięso tuż przy kości. Ustaw 56°C stopni w środku.
- Czekając na mięso przygotuj sałatkę. Składniki na sałatkę przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z octem balsamicznym.