- Kraj pochodzenia: Kanada
Tatar wołowy i pieczeń wołowa jako oryginalny pomysł na świąteczne potrawy
Tatar wołowy i pieczeń wołowa jako oryginalny pomysł na świąteczne potrawy
Odkryj nasze topowe inspiracje na stworzenie niebanalnego świątecznego menu i zaskocz swoich gości niesztampowymi potrawami.
Tatar wołowy - świąteczna przystawka i danie główne
Jest to danie, które łatwo się przyrządza, a wygląda na skomplikowane. Najważniejsza podczas robienia tatara jest jakość mięsa. Wybierz wysokiej jakości stek, polędwicę lub inny element wołowy charakteryzujący się delikatnym mięsem i jednolitą, mało poprzerastaną strukturą. Mięso możesz posiekać za pomocą maszyny, chociaż o wiele lepiej jest kroić je ręcznie. Maszynka może zrobić z niego puree, a krojąc ręcznie, uzyskasz odpowiednią teksturę. Po pokrojeniu mięsa wystarczy dosłownie dodać do niego przyprawy i gotowe. Samo mięso oprósz solą i pieprzem. Do smaku możesz dodać także musztardę, sos worcestershire lub tabasco. Tatara podawaj z oliwą, szalotką i ogórkiem konserwowym, a na wierzchu umieść żółtko. Warto zaznaczyć, że mięso je się na surowo, więc nie jest odpowiednie dla kobiet w ciąży czy osób starszych.
Doskonała na tatar jest klasycznie polędwica wołowa
Pieczeń wołowa - alternatywa dla tradycyjnych potraw wigilijnych
Ciekawą wariacją na temat świątecznej wołowiny jest Beef Wellington, która należy do jednej z podstawowych świątecznych potraw w Wielkiej Brytanii czy we Francji. Jest to idealne, soczyste i pełne smaku danie, które łączy w sobie wszystkie doskonałe składniki. Kluczem do zrobienia wybitnego beef wellington jest obsmażenie polędwicy, by zamknąć w niej wszystkie soki, a następnie przyprawienie jej solą, pieprzem i musztardą angielską. Przygotuj farsz z grzybów i boczku oraz ciasto francuskie, którym owiniesz wołowinę, a całość piecz w piekarniku. Inne ciekawe propozycje to boeuf bouruignon, czyli wołowina po burgundzku (francuski gulasz wołowy z pieczarkami i czerwonym winem) czy voulevant, pasztecik z ciastka półfrancuskiego z nadzieniem z mięsa, grzybów lub warzyw. Jesteśmy przekonani, że oba te dania zrobią wrażenie na Twoich Gościach.
Doskonały na pieczeń oprócz polędwicy jest antrykot i rostbef wołowy