Tatar wołowy i pieczeń wołowa jako oryginalny pomysł na świąteczne potrawy

2022-12-01Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie
Do ulubionych
2835
2835
Do ulubionych
Tatar wołowy i pieczeń wołowa jako oryginalny pomysł na świąteczne potrawy
2022-12-01Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie

Tatar wołowy i pieczeń wołowa jako oryginalny pomysł na świąteczne potrawy

Odkryj nasze topowe inspiracje na stworzenie niebanalnego świątecznego menu i zaskocz swoich gości niesztampowymi potrawami.

Tatar wołowy - świąteczna przystawka i danie główne

Jest to danie, które łatwo się przyrządza, a wygląda na skomplikowane. Najważniejsza podczas robienia tatara jest jakość mięsa. Wybierz wysokiej jakości stek, polędwicę lub inny element wołowy charakteryzujący się delikatnym mięsem i jednolitą, mało poprzerastaną strukturą. Mięso możesz posiekać za pomocą maszyny, chociaż o wiele lepiej jest kroić je ręcznie. Maszynka może zrobić z niego puree, a krojąc ręcznie, uzyskasz odpowiednią teksturę. Po pokrojeniu mięsa wystarczy dosłownie dodać do niego przyprawy i gotowe. Samo mięso oprósz solą i pieprzem. Do smaku możesz dodać także musztardę, sos worcestershire lub tabasco. Tatara podawaj z oliwą, szalotką i ogórkiem konserwowym, a na wierzchu umieść żółtko. Warto zaznaczyć, że mięso je się na surowo, więc nie jest odpowiednie dla kobiet w ciąży czy osób starszych.

Doskonała na tatar jest klasycznie polędwica wołowa

Pieczeń wołowa - alternatywa dla tradycyjnych potraw wigilijnych

Ciekawą wariacją na temat świątecznej wołowiny jest Beef Wellington, która należy do jednej z podstawowych świątecznych potraw w Wielkiej Brytanii czy we Francji. Jest to idealne, soczyste i pełne smaku danie, które łączy w sobie wszystkie doskonałe składniki. Kluczem do zrobienia wybitnego beef wellington jest obsmażenie polędwicy, by zamknąć w niej wszystkie soki, a następnie przyprawienie jej solą, pieprzem i musztardą angielską. Przygotuj farsz z grzybów i boczku oraz ciasto francuskie, którym owiniesz wołowinę, a całość piecz w piekarniku. Inne ciekawe propozycje to boeuf bouruignon, czyli wołowina po burgundzku (francuski gulasz wołowy z pieczarkami i czerwonym winem) czy voulevant, pasztecik z ciastka półfrancuskiego z nadzieniem z mięsa, grzybów lub warzyw. Jesteśmy przekonani, że oba te dania zrobią wrażenie na Twoich Gościach.

Doskonały na pieczeń oprócz polędwicy jest antrykot i rostbef wołowy



Typ dania: pieczeń, tatar
Typ kuchni: kuchnia europejska, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się