Giczka jagnięca z ciecierzycą

2022-05-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Pieczenie, Smażenie z pieczeniem
Do ulubionych
1424
1424
Do ulubionych
Giczka jagnięca z ciecierzycą
2022-05-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Pieczenie, Smażenie z pieczeniem

Giczka jagnięca z ciecierzycą

Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony, a sama golonka jagnięca niesamowicie aromatyczna i pyszna. Mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach, a do tego to bardzo chudy i zdrowy kawałek mięsa, zawierający mnóstwo kolagenu.

Składniki

  • 2 giczki jagnięce
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 6 obranych szalotek lub młodych cebulek
  • 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wina o owocowym bukiecie
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka sosu z anchois
  • 1 saszetka bukietu ziół lub łyżka suszonej mieszanki ziołowej

Użyty sprzęt

  • piekarnik
  • nieprzywierająca patelnia
  • żaroodporne naczynie

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i przyrumień golonkę podsmażając ją przez 6-8 minut i od czasu do czasu mieszając. Dodaj szalotki lub młodą cebulę i czosnek i podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż wszystko do dużego żaroodpornego naczynia, dolej wino, dodaj krojone pomidory, sos z anchois, zioła i przyprawy.
  • Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz płomień, przykryj danie, wstaw je do piekarnika i piecz przez 2,5-3 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. 40 minut przed końcem pieczenia dodaj ciecierzycę lub masłówkę. W miarę potrzeby dopraw. Dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj danie i wstaw ponownie do piekarnika. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.
Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się