Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony, a sama golonka jagnięca niesamowicie aromatyczna i pyszna. Mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach, a do tego to bardzo chudy i zdrowy kawałek mięsa, zawierający mnóstwo kolagenu.
Składniki
- 2 giczki jagnięce
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 6 obranych szalotek lub młodych cebulek
- 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina o owocowym bukiecie
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka sosu z anchois
- 1 saszetka bukietu ziół lub łyżka suszonej mieszanki ziołowej
Użyty sprzęt
- piekarnik
- nieprzywierająca patelnia
- żaroodporne naczynie
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i przyrumień golonkę podsmażając ją przez 6-8 minut i od czasu do czasu mieszając. Dodaj szalotki lub młodą cebulę i czosnek i podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż wszystko do dużego żaroodpornego naczynia, dolej wino, dodaj krojone pomidory, sos z anchois, zioła i przyprawy.
- Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz płomień, przykryj danie, wstaw je do piekarnika i piecz przez 2,5-3 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. 40 minut przed końcem pieczenia dodaj ciecierzycę lub masłówkę. W miarę potrzeby dopraw. Dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj danie i wstaw ponownie do piekarnika. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i warzywami sezonowymi.
Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska