Golonka jagnięca w czerwonym curry

2022-05-15Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1395
1395
Do ulubionych
Golonka jagnięca w czerwonym curry
2022-05-15Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Golonka jagnięca w czerwonym curry 

Przygotuj wyśmienite danie na weekendowy lunch lub kolację dla czwórki przyjaciół. Sprawdź nasz przepis na wolno gotowaną golonkę jagnięcą, w tajskim sosie z czerwonego curry i mleka kokosowego.

Składniki

  • 4 golonki jagnięce
  • 15 ml/1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 obrane i pokrojone w łódeczki duże cebule
  • 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 2 kartony 200-250 ml mleka kokosowego
  • 450 ml gorącego bulionu jagnięcego
  • 375g przekrojonych na pół młodych ziemniaków w mundurkach
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub kolendry

Użyty sprzęt

  • piekarnik
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • nieprzywierająca patelnia

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). Połóż golonki jagnięce na desce do krojenia i przypraw je. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podsmażaj mięso przez 6-8 minut, aż zbrązowieje. Przełóż jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego.
  • Wrzuć cebulę na patelnię i podsmażaj przez 1-2 minuty, aż się przyrumieni. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Dodaj na patelnię pastę curry, mleko kokosowe, bulion i przyprawy. Doprowadź sos do wrzenia, przelej do naczynia żaroodpornego, przykryj i włóż do piekarnika na 2,5-3 godziny lub do chwili, gdy mięso odejdzie od kości.
  • Na 25 minut przed zakończeniem pieczenia dodaj ziemniaki, dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj i ponownie wstaw do piekarnika.
  • Delikatnie zamieszaj potrawę, przybierz ziołami i serwuj z kuskusem lub ryżem i sezonowymi warzywami.

Wskazówka: Danie można przygotować również na kuchence dusząc jagnięcinę w żeliwnym rondlu z przykrywką.

Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się