Przygotuj wyśmienite danie na weekendowy lunch lub kolację dla czwórki przyjaciół. Sprawdź nasz przepis na wolno gotowaną golonkę jagnięcą, w tajskim sosie z czerwonego curry i mleka kokosowego.
Składniki
- 4 golonki jagnięce
- 15 ml/1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 obrane i pokrojone w łódeczki duże cebule
- 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 2 kartony 200-250 ml mleka kokosowego
- 450 ml gorącego bulionu jagnięcego
- 375g przekrojonych na pół młodych ziemniaków w mundurkach
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub kolendry
Użyty sprzęt
- piekarnik
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- nieprzywierająca patelnia
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C z termoobiegiem). Połóż golonki jagnięce na desce do krojenia i przypraw je. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podsmażaj mięso przez 6-8 minut, aż zbrązowieje. Przełóż jagnięcinę do dużego naczynia żaroodpornego.
- Wrzuć cebulę na patelnię i podsmażaj przez 1-2 minuty, aż się przyrumieni. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Dodaj na patelnię pastę curry, mleko kokosowe, bulion i przyprawy. Doprowadź sos do wrzenia, przelej do naczynia żaroodpornego, przykryj i włóż do piekarnika na 2,5-3 godziny lub do chwili, gdy mięso odejdzie od kości.
- Na 25 minut przed zakończeniem pieczenia dodaj ziemniaki, dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj i ponownie wstaw do piekarnika.
- Delikatnie zamieszaj potrawę, przybierz ziołami i serwuj z kuskusem lub ryżem i sezonowymi warzywami.
Wskazówka: Danie można przygotować również na kuchence dusząc jagnięcinę w żeliwnym rondlu z przykrywką.
Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska