- Kraj pochodzenia: Kanada
Rolada z łopatki jagnięcej
Rolada z łopatki jagnięcej
Sprawdź przepis na soczystą roladę z łopatki jagnięcej, nadziewaną farszem z kaszy bulgur, cytryny, kaparów, świeżej pietruszki i anchois.
Składniki
- 1,3 kg łopatki jagnięcej bez kości
- 1 łyżka suszonego oregano lub 2 łyżki świeżego, posiekanego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz
- 50 g kaszy bulgur lub kuskus
- 125 ml gorącego bulionu warzywnego
- 1 łyżka opłukanych solonych kaparów
- 30 g anchois w oliwie, odsączonych i drobno pokrojonych
- 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
- Starta skórka i sok z jednej cytryny
- 1-2 łyżki świeżej, posiekanej natki z pietruszki
Sposób przygotowania
-
Przygotuj nadzienie: ugotuj kaszę bulgur lub kuskus w bulionie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, wzrusz za pomocą widelca i odstaw do ostygnięcia. Dodaj kapary, anchois, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz pietruszkę i wymieszaj.
-
Rozgrzej piekarnik do 180-190 °C (160-170°C z termoobiegiem). Połóż mięso na desce do krojenia, usuń nici lub inne materiały do wiązania mięsa (odłóż je na później), rozwiń roladę oraz, kładąc skórą w dół, przypraw po obu stronach solą, pieprzem i oregano. Rozprowadź farsz równomiernie na powierzchni mięsa, nie przesadzając z ilością nadzienia. Zroluj jagnięcinę i zabezpiecz ją nićmi lub innymi materiałami przytrzymującymi.
-
Zwiąż roladę i umieść na ruszcie w dużej formie do pieczenia z nieprzywierającym dnem podlewając ją oliwą z oliwek. Przykryj mięso i piecz je w rozgrzanym wstępnie piekarniku według preferencji (patrz czas uzyskania poszczególnych stopni wypieczenia mięsa). Średnio wypieczona: 25 minut na każde 450 g mięsa. Mocno wypieczona: 30 minut na każde 450 g mięsa. Wyjmij roladę z pieca, przykryj ją i odłóż do ostygnięcia na 15-20 minut. Podawaj roladę z tłuczonymi ziemniakami oraz warzywami sezonowymi.
-
Wskazówka: W tygodniu można przyrządzić roladę o odpowiednio mniejszych rozmiarach. Czas pieczenia w tej samej temperaturze to 35-40 minut.