Rolada z łopatki jagnięcej

2022-05-14Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1549
1549
Do ulubionych
Rolada z łopatki jagnięcej
2022-05-14Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Rolada z łopatki jagnięcej

Sprawdź przepis na soczystą roladę z łopatki jagnięcej, nadziewaną farszem z kaszy bulgur, cytryny, kaparów, świeżej pietruszki i anchois.

Składniki

  • 1,3 kg łopatki jagnięcej bez kości
  • 1 łyżka suszonego oregano lub 2 łyżki świeżego, posiekanego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz

  • 50 g kaszy bulgur lub kuskus
  • 125 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka opłukanych solonych kaparów
  • 30 g anchois w oliwie, odsączonych i drobno pokrojonych
  • 2 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku
  • Starta skórka i sok z jednej cytryny
  • 1-2 łyżki świeżej, posiekanej natki z pietruszki

Sposób przygotowania

  • Przygotuj nadzienie: ugotuj kaszę bulgur lub kuskus w bulionie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, wzrusz za pomocą widelca i odstaw do ostygnięcia. Dodaj kapary, anchois, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz pietruszkę i wymieszaj.

  • Rozgrzej piekarnik do 180-190 °C (160-170°C z termoobiegiem). Połóż mięso na desce do krojenia, usuń nici lub inne materiały do wiązania mięsa (odłóż je na później), rozwiń roladę oraz, kładąc skórą w dół, przypraw po obu stronach solą, pieprzem i oregano. Rozprowadź farsz równomiernie na powierzchni mięsa, nie przesadzając z ilością nadzienia. Zroluj jagnięcinę i zabezpiecz ją nićmi lub innymi materiałami przytrzymującymi.

  • Zwiąż roladę i umieść na ruszcie w dużej formie do pieczenia z nieprzywierającym dnem podlewając ją oliwą z oliwek. Przykryj mięso i piecz je w rozgrzanym wstępnie piekarniku według preferencji (patrz czas uzyskania poszczególnych stopni wypieczenia mięsa). Średnio wypieczona: 25 minut na każde 450 g mięsa. Mocno wypieczona: 30 minut na każde 450 g mięsa. Wyjmij roladę z pieca, przykryj ją i odłóż do ostygnięcia na 15-20 minut. Podawaj roladę z tłuczonymi ziemniakami oraz warzywami sezonowymi.

  • Wskazówka: W tygodniu można przyrządzić roladę o odpowiednio mniejszych rozmiarach. Czas pieczenia w tej samej temperaturze to 35-40 minut.

Typ dania: kolacja, obiad, lunch
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się