- Kraj pochodzenia: Kanada
Pieczony udziec jagnięcy z pastą z anchois
Pieczony udziec jagnięcy z pastą z anchois
Udziec jagnięcy, w paście domowej roboty z anchois i ze świeżej pietruszki, pieczony na grillu lub w piekarniku.
Najwyższej jakości, pyszną jagnięcinę możesz zamówić w naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL.
Składniki
Pasta
- 12 odsączonych filetów z anchois
- 2 duże garści drobno posiekanej natki z pietruszki
- 4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Przygotuj pastę: włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na pastę. Umieść jagnięcinę w dużym, płytkim naczyniu i zrób w niej kilka nacięć. Rozprowadź pastę równomiernie na powierzchni mięsa pamiętając o wypełnieniu nacięć. Przykryj i marynuj w lodówce przez 1-2 godziny, aż nabierze ziołowego aromatu.
- Nadziej jagnięcinę na ruszt. Umieść mięso w rozgrzanym piekarniku (daj pod spodem tacę na skapujący sok z pieczonego mięsa) piecz przez ok. 50-60 minut często przekręcając ruszt. Możesz również smażyć jagnięcinę przez ok. 55-60 minut na ruszcie grillu węglowym lub gazowym, zachowując odpowiednią odległość od źródła ciepła.
- Podawaj polaną cytryną, z sałatką ze szczypiorku i ziemniaków.
Wskazówka:
Udziec jagnięcy można z powodzeniem zastąpić łopatką. Jeśli używasz drewnianego rusztu, namocz go przez 20-30 minut w wodzie przed nadzianiem mięsa.