Pieczony udziec jagnięcy z pastą z anchois

2021-05-22Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Pieczenie
Do ulubionych
973
973
Do ulubionych
Pieczony udziec jagnięcy z pastą z anchois
2021-05-22Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Grillowanie, Pieczenie

Pieczony udziec jagnięcy z pastą z anchois 

Udziec jagnięcy, w paście domowej roboty z anchois i ze świeżej pietruszki, pieczony na grillu lub w piekarniku.

Najwyższej jakości, pyszną jagnięcinę możesz zamówić w naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL.

Składniki

Pasta

  • 12 odsączonych filetów z anchois
  • 2 duże garści drobno posiekanej natki z pietruszki
  • 4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Przygotuj pastę: włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na pastę. Umieść jagnięcinę w dużym, płytkim naczyniu i zrób w niej kilka nacięć. Rozprowadź pastę równomiernie na powierzchni mięsa pamiętając o wypełnieniu nacięć. Przykryj i marynuj w lodówce przez 1-2 godziny, aż nabierze ziołowego aromatu.
  • Nadziej jagnięcinę na ruszt. Umieść mięso w rozgrzanym piekarniku (daj pod spodem tacę na skapujący sok z pieczonego mięsa) piecz przez ok. 50-60 minut często przekręcając ruszt. Możesz również smażyć jagnięcinę przez ok. 55-60 minut na ruszcie grillu węglowym lub gazowym, zachowując odpowiednią odległość od źródła ciepła.
  • Podawaj polaną cytryną, z sałatką ze szczypiorku i ziemniaków.

Wskazówka:
Udziec jagnięcy można z powodzeniem zastąpić łopatką. Jeśli używasz drewnianego rusztu, namocz go przez 20-30 minut w wodzie przed nadzianiem mięsa.

Typ dania: obiad, kolacja, świąteczna pieczeń, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się