Pieczone żebra wołowe glazurowane syropem sosnowym

2024-04-15Kategoria: Wołowina, Pieczenie
Do ulubionych
144
144
Do ulubionych
Pieczone żebra wołowe glazurowane syropem sosnowym
2024-04-15Kategoria: Wołowina, Pieczenie

Pieczone żebra wołowe glazurowane syropem sosnowym

Żebra wołowe nie muszą być zawsze podawane w stylu drwala. Możesz przygotować je w bardzo wytwornej i smakowitej formie. Pełnia smaku, a do tego żywe kolory na talerzu sprawią, że ten stosunkowo tani kawałek wołowiny może stworzyć wykwintne danie na specjalną kolację. Sprawdź nasz przepis.

Składniki

  • Żebra wołowe

  • Mielony kminek – 0,5 łyżeczki

  • Sól i świeżo mielony pieprz

  • Syrop z młodych pędów sosny – 2-3 łyżki stołowe

  • Czerwone wytrawne wino – 250 ml

  • Szalotki – 10 szt.

  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka stołowa

  • Papryka słodka mielona – 1 łyżka stołowa

  • Olej rzepakowy

  • Bulion wołowy – 500 ml

  • Masło – 100 g

  • Natka pietruszki

  • Kasza pęczak – 250 g

  • Suszone grzyby – 4-5 kapeluszy

  • Ocet balsamiczny – 100 ml

  • Buraczki młode – 300 g

Sposób przygotowania

  • Żebra wołowe osusz ręcznikiem papierowym po wyjęciu z vacuum. Z oleju i przypraw przygotuj marynatę, nasmaruj porządnie mięso z każdej strony i odstaw w szklanym naczyniu do lodówki na 12 godzin do zamarynowania. Następnie wyjmij żebra z marynaty, obsmaż z dwóch stron i piecz pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 120°C około 120 min. Po 90 minutach dodaj szalotkę, podlej czerwonym winem i bulionem wołowym, dodaj koncentrat pomidorowy. Gdy żebra będą miękkie, posmaruj je syropem sosnowym i zapiecz, by skórka była chrupiąca.

  • W międzyczasie ugotuj grzyby suszone. Na około 40 minut przed końcem pieczenia żeber wołowych, zeszklij na patelni pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj kaszę – obsmaż aż będzie szklista. Następnie podlej winem i odparuj je do połowy. Podlej wywarem grzybowym wraz z grzybami do poziomu, aż kasza będzie przykryta. Gotuj tak podlewając za każdym razem bulionem wołowym, do zakrycia kaszy. Gdy kasza będzie ugotowana – lekko twardawa, dopraw ostatecznie do smaku, dodaj świeże masło i natkę.

  • Żebra wołowe podawaj z kaszą w stylu risotto oraz pieczonymi młodymi burakami z octem balsamicznym. Będą wyglądały bardzo elegancko, a w smaku będą niesamowite.

Typ dania: wykwintna kolacja, wyjątkowy obiad
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się