Stek wieprzowy secreto iberico na grillu gazowym
Legendarna hiszpańska wieprzowina iberico. Doskonała na grilla. Sprawdź jak banalne jest przygotowanie pysznego, soczystego, delikatnego steka z tego wyjątkowego mięsa.
Użyty sprzęt
- grill gazowy Baron 490 Broil King
- szczypce
- taca do grillowania warzyw
- termometr do mięsa
Sposób przygotowania
- Przygotuj dodatki do mięsa. Pokrój warzywa: paprykę, cebulę i pieczarki w równe łódeczki, a następnie umieść je na tacy do grillowania i odstaw na bok. Pokrój też ziemniaki w łódeczki.
- Warto przygotować stek na rusztach rynienkowych. Można je ustawić pod kątem żeby nadmiar tłuszczu mógł spłynąć. Przy tak marmurkowym mięsie ma to sens. Po przygotowaniu rusztów odpal grill, oczywiście przy otwartej pokrywie.
- Teraz zabierz się za steka. Natrzyj go olejem rzepakowym z każdej strony i posyp ulubioną przyprawą do mięsa (gotową mieszanką lub własną ulubioną kompozycją do wieprzowiny). Posyp obficie z każdej strony i wmasuj marynatę w powierzchnię mięsa. Podczas grillowania spora część przypraw spłynie z tłuszczem więc się nie obawiaj, że smak będzie zbyt intensywny.
- Gdy grill się nagrzeje zgaś palniki i przeczyść jeszcze szczotką ruszta. Możesz naoliwić je za pomocą szczypiec i ręcznika papierowego nasączonego tłuszczem. Tak przygotowany grill można ponownie odpalić.
- Połóż tackę z przygotowanymi wcześniej warzywami na grillu. Skrop warzywa olejem lub oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw. Ćwiartki ziemniaków ułóż bezpośrednio na ruszcie w innej części grilla. Nie zapomnij o ich doprawieniu. Na pochylonym ruszcie umieść stek secreto iberico i zacznij grillowanie mięsa. Jeśli masz termometr do mięsa umieść w środku steka sondę. Grilluj do temperatury około 77°C. Grilluj kilka minut z każdej strony. Co jakiś czas obracaj steka żeby równomiernie się skarmelizował. Pamiętaj to nie jest wołowina. Wieprzowinę można lepiej wysmażyć. Zwłaszcza tak marmurkowej wieprzowinie nic się nie stanie. Będzie pyszna i soczysta. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę w środku możesz wyłączyć palniki i zdjąć mięso z grilla żeby odpoczęło. Wieprzowinę łatwo się grilluje na wyczucie.
- Na koniec zdejmij warzywa. Przygotuj talerz i ładnie ułóż dodatki. Następnie pokrój mięso w cienkie plastry i skomponuj na talerzu całe danie. Dopraw mięso solą i pieprzem.
Typ dania: lunch, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska