- Kraj pochodzenia: Kanada
Flat iron w marynacie balsamicznej z masłem serowo czosnkowym
Gorąco polecamy przepis na Flat iron w marynacie balsamicznej z masłem serowo czosnkowym autorstwa Grzegorza Furgacza, który jest zwycięzcą konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Flat iron to bardzo marmurkowy stek i jednocześnie bardzo delikatny i soczysty. Jest on drugim po polędwicy najbardziej delikatnym mięśniem w tuszy wołowej. Ma także bardzo dużo żelaza. Polecamy wszystkim amatorom wołowiny, którzy cenią sobie kruchość i pełnię smakowitości mięsa wołowego. Przepis oprócz instrukcji przygotowania mięsa zawiera także bardzo ciekawą propozycję marynaty, a także fantastycznych dodatków dopełniających danie.
Flat iron jest do kupienia w naszym sklepie.
Panu Grzegorzowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!
Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.
Flat iron w marynacie balsamicznej z masłem serowo czosnkowym
Składniki
- 2 steki flat iron ok 150-200g każdy
Marynata balsamiczna
- 100 ml octu balsamicznego
- 100 ml sosu sojowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego czosnku
- ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Masło serowo-czosnkowe
- ½ kostki masła
- ser pleśniowy
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- ½ łyżki czosnku mielonego
Sposób przygotowania
-
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę balsamiczną. W szklanej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Wkładamy steki do worka i zalewamy je marynatą. Odkładamy do lodówki na ok. 5 h.
-
Przygotowujemy masło serowo czosnkowe, które będzie potrzebne do położenia na usmażonych stekach. Odstawiamy masło w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Następnie w małej misce dokładnie mieszamy je z serem pleśniowym, drobno posiekaną szalotką oraz czosnkiem mielonym.
-
Po zamarynowaniu wyjmujemy steki z worka i wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy steki po 3 min z każdej strony z cebulką i rozmarynem.
-
Po usmażeniu odkładamy na kilka minut żeby steki odpoczęły.
Dodatki
-
W międzyczasie należy przygotować dodatki np.: ziemniaki, szaszłyki i ser chalumni.
-
Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacinamy w równych odstępach. Do szpar naprzemiennie wkładamy boczek, paprykę. Wkładamy na ruszt grilla. Polewamy oliwą. Po 20 minutach, gdy ziemniaki troszkę się otworzą wkładamy ser chedar i dalej grillujemy. Ziemniaki będą idealne gdy ser się rozpuści, a ziemniak przyrumieni.
-
Szaszłyki: Nawlekamy na szpikulec pieczarki, cebulę, żółtą paprykę, pomidor. Grillujemy.
-
Ser chalumi można podpiec na grillu elektrycznym.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.