Stek z rostbefu z sałatką z Jalapeño

2022-04-18Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
936
936
Do ulubionych
Stek z rostbefu z sałatką z Jalapeño
2022-04-18Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek z rostbefu z sałatką z Jalapeño

Skosztuj tej smacznej sałatki ze stekiem z rostbefu. Grillowane steki podane z kompozycją świeżych warzyw: szalotki, świeżego mango i kremowego awokado, skropione sosem winegret z pieczoną papryczką jalapeño i serem Cotija.

Użyty sprzęt

  • grill gazowy lub węglowy
  • szczypce

Składniki

  • steki wołowe z rostbefu bez kości
  • 1 do 2 łyżeczek zmielonego czarnego pieprzu
  • mix sałat
  • 1 mango, pokrojone na 60 mm plastry
  • 1/2 małego awokado, pokrojonego wzdłużnie na 8 plastrów
  • sól
  • 1 szalotka, bardzo cienko pokrojona i rozdzielona na krążki
  • 2 łyżki stołowe cienko krojonego twardego sera Cotija lub parmezanu

Winegret z Jalapeño:

  • 2 do 3 papryczek jalapeno
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z limonek
  • 1 łyżka stołowa grubo posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania

  • Umieścić papryczki jalapeño na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglami. Grillować, pod przykryciem, od 11 do 13 minut. Umieścić w pojemniku do przechowywania żywności i zamknij go. Odstaw na 10 do 15 minut, aż skórki zaczną odchodzić.
  • Natrzyj steki z rostbefu równomiernie czarnym pieprzem. Umieść steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglami. Grilluj pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdejmij z grilla, odstaw i w międzyczasie przygotuj winegret.
  • W międzyczasie przygotuj sos winegret z Jalapeño. Usuń i wyrzuć skórki, nasiona i błony z papryczek jalapeño. Umieść papryczki, sok z limonki, kolendrę, wodę i sól w pojemniku na żywność. Przykryj; następnie zmiksuj w blenderze. Przy włączonym blenderze, powoli dodawaj olej przez otwór w pokrywie, blendując aż do całkowitego połączenia.
  • Na koniec ułóż sałaty na półmisku, a na nich plasterki mango i awokado. Steki pokrój w plastry, dopraw solą, według uznania. Ułóż na sałatce. Posyp szalotką, polej winegretem. Posyp serem.
Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się