Ta kolorowa sałatka inspirowana była popularnymi sushi "california roll". Pyszny grillowany stek z rostbefu z ogórkami wasabi, marchewką imbirową i kremowym awokado.
Składniki:
Marynata:
- 80 ml sosu hoisin
- 60 ml soku z granatów
- 2 łyżki stołowe rozdrobnionego czosnku
- 2 łyżki stołowe mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Ogórki Wasabi:
- 2 łyżeczki pasty wasabi
- 1 łyżeczka soku z granatów
- 1 ogórek angielski, cienko pokrojony
Marchewki imbirowe:
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 1-1/2 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
- 480 ml marchewki pociętej w słupki
Dekoracja:
- 1 łyżka stołowa prażonych ziaren sezamu
- 1 średnie awokado, pokrojone w kostkę
- 120 ml świeżych ziaren granatu
Sposób przygotowania
- Połączyć składniki marynaty w małej miseczce. Umieścić steki wołowe i marynatę w pojemniku na żywność; steki obrócić żeby całe pokryły się marynatą. Odstawić do lodówki żeby marynowały się od 15 minut do 2 godzin.
- Przygotować ogórki Wasabi. Połączyć pastę wasabi i sok z granatów w średniej misce. Dodać ogórki, wrzucić do środka. Odstawić do lodówki, aż będą gotowe do podania.
- Przygotować marchewki imbirowe. Połączyć majonez z imbirem w innej średniej misce. Dodać marchewkę, wymieszać do pokrycia. Odstawić, schłodzić do czasu, aż będą gotowe do podania.
- Wyjąć steki z marynaty; usunąć marynatę. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglikami. Grillować pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracać od czasu do czasu.
- Pokroić steki w cienkie plasterki. Ogórki i marchew ułożyć obok siebie na talerzu, na wierzchu ułożyć wołowinę. Następnie awokado i granaty; posypać ziarnami sezamu.
Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska