Sałatka z rostbefem “california roll”

2022-01-19Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
999
999
Do ulubionych
Sałatka z rostbefem “california roll”
2022-01-19Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Sałatka z rostbefem “california roll”

Ta kolorowa sałatka inspirowana była popularnymi sushi "california roll". Pyszny grillowany stek z rostbefu z ogórkami wasabi, marchewką imbirową i kremowym awokado.

Składniki:

Marynata:

  • 80 ml sosu hoisin
  • 60 ml soku z granatów
  • 2 łyżki stołowe rozdrobnionego czosnku
  • 2 łyżki stołowe mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ogórki Wasabi:

  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 1 łyżeczka soku z granatów
  • 1 ogórek angielski, cienko pokrojony

Marchewki imbirowe:

  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 1-1/2 łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
  • 480 ml marchewki pociętej w słupki

Dekoracja:

  • 1 łyżka stołowa prażonych ziaren sezamu
  • 1 średnie awokado, pokrojone w kostkę
  • 120 ml świeżych ziaren granatu

Sposób przygotowania

  • Połączyć składniki marynaty w małej miseczce. Umieścić steki wołowe i marynatę w pojemniku na żywność; steki obrócić żeby całe pokryły się marynatą. Odstawić do lodówki żeby marynowały się od 15 minut do 2 godzin.
  • Przygotować ogórki Wasabi. Połączyć pastę wasabi i sok z granatów w średniej misce. Dodać ogórki, wrzucić do środka. Odstawić do lodówki, aż będą gotowe do podania.
  • Przygotować marchewki imbirowe. Połączyć majonez z imbirem w innej średniej misce. Dodać marchewkę, wymieszać do pokrycia. Odstawić, schłodzić do czasu, aż będą gotowe do podania.
  • Wyjąć steki z marynaty; usunąć marynatę. Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglikami. Grillować pod przykryciem od 7 do 10 minut (na średnim ogniu na grillu gazowym, czasy pozostają takie same) dla średnio krwistych (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracać od czasu do czasu.
  • Pokroić steki w cienkie plasterki. Ogórki i marchew ułożyć obok siebie na talerzu, na wierzchu ułożyć wołowinę. Następnie awokado i granaty; posypać ziarnami sezamu.
Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się