Steki z antrykotu z kremowym sosem

2022-05-18Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
2437
2437
Do ulubionych
Steki z antrykotu z kremowym sosem
2022-05-18Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Steki z antrykotu z kremowym sosem

Spróbuj tego fantastycznego przepisu ze stekiem z antrykotu w roli głównej z aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i grzybów.

Użyty sprzęt

  • mały rondel
  • nieprzywierająca patelnia

Składniki

  • 2 steki wołowe z antrykotu bez kości, pokrojone na grubość ok. 2,5 cm (około 250g każdy)
  • 1 łyżka stołowa masła
  • ok. 115 g mieszanych grzybów dziko rosnących, w plasterkach
  • 1 łyżeczka czosnku rozdrobnionego
  • 1 puszka (od ok. 400 g do ok. 410 g) bulionu wołowego
  • 80 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka stołowa pasty z pomidorów suszonych na słońcu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Masło do sosu podgrzać w rondlu na średnim ogniu, aż się roztopi. Dodać grzyby i czosnek, gotować i mieszać od 2 do 3 minut lub aż grzyby zaczną mięknąć. Przelać powstałą mieszankę do miski i odstawić na bok.
  • Połączyć rosół, wino i skrobię kukurydzianą w użytym wcześniej rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować i mieszać przez 1 minutę lub do lekkiego zgęstnienia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 10 minut lub do momentu, gdy objętość zmniejszy się do ok. 180 ml. Wymieszać z przygotowaną wcześniej mieszanką grzybową, pastą z suszonych na słońcu pomidorów, pieprzem i solą, według uznania.
  • W międzyczasie rozprowadzić równomiernie 1/2 łyżeczki pieprzu na stekach. Dużą nieprzywierającą patelnię podgrzać na średnim ogniu do momentu, gdy będzie gorąca. Umieść steki na patelni; smażyć od 12 do 15 minut na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Wyjąć na półmisek; utrzymywać w cieple. Dodać sos grzybowy na patelnię; podgrzać na średnim ogniu. Gotować i mieszać od 1 do 2 minut lub do momentu rozpuszczenia lekko brązowych kawałków na patelni. Na steki nałożyć łyżkę sosu; w razie potrzeby posypać tymiankiem.
  • Wskazówka kucharza: Stek z antrykotu możesz zastąpić stekiem z krzyżowej wołowej, pokrojonym na kawałki o grubości ok. 2,5 cm (około 250 g). Przygotować stek, jak w powyższym przepisie. Umieścić stek na patelni; smażyć od 15 do 18 minut na średnio krwiste do średnio wysmażonych, obracając się od czasu do czasu. Pokroić stek w plasterki w poprzek włókien.
Typ dania: obiad, wyjątkowa okazja, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się