Stek ze strusia z migdałami i calvados

Do ulubionych
1036
1036
Do ulubionych
Stek ze strusia z migdałami i calvados
2021-11-12Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Mięsa egzotyczne, Smażenie, Duszenie

Stek ze strusia z migdałami i calvados to połączenie idealne żeby rozwiać kulinarną nudę w kuchni. Delikatne mięso z aksamitnym sosem przełamane chrupkością prażonych migdałów i wytrawnym jabłkowym bukietem calvados. Brzmi nieźle? A jest jeszcze lepiej, bo to danie jest banalnie proste do wykonania. Jeśli nie miałaś /łeś pomysłu na ciekawy obiad lub kolację to bardzo polecamy tego steka.

Stek ze strusia jest do kupienia na BBQ.PL.

A jeśli egzotyka bardzo Ci się spodobała to tutaj można znaleźć inne egzotyczne przepisy na naszym blogu.

stek ze strusia z migdałami i calvados

Stek ze strusia z migdałami i calvados

Ciekawa propozycja na zdrowy i szybki posiłek o oryginalnym, egzotycznym smaku. Zdrowe danie, które może świetnie urozmaicić Twoje menu.
Porcja dla 2 osoby
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins

Składniki

  • 250 g steków ze strusia
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 1 wyciśnięta główka czosnku
  • 100 g pokrojonych migdałów
  • 200 ml śmietany 18% do sosów
  • świeża bazylia
  • pieprz i sól do smaku
  • curry

Sposób przygotowania

  • Przełożyć mięso z sosem na talerz, a następnie obrumienić czosnek. Wlać na patelnię śmietanę i spowrotem włożyć steki i sos. Dodać połowę migdałów. Podlać całość calvados i pozostawić sos do ścięcia. Potrawę przybrać resztą migdałów i drobno posiekaną bazylią.
  • Zacznij od uprażenia na małej, domowej patelni migdałów.
  • Rozgrzej olej na drugiej patelni (najlepiej grillowej). Zacznij smażyć steki kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana. W czasie smażenia dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą curry.
  • Po usmażeniu zdejmij steki z patelni i odłóż je na talerz lub do miski. Dodaj jeszcze odrobinę oleju na patelnię i podsmaż na niej czosnek. Następnie dodaj na patelnię śmietanę, zmniejsz ogień i dodaj połowę uprażonych wcześniej migdałów.
  • Na koniec włóż z powrotem steki i podduś je trochę w sosie. Podlewaj całość calvados. Mieszaj i czekaj aż sos zgęstnieje.
  • Gotowe danie podawaj przybrane pozostałymi migdałami i zielonymi listkami bazylii lub pietruszki. Jako dodatek będą pasowały frytki lub świeża bagietka.
    SMACZNEGO!

Notatki

PORADA:
Steki ze strusia jeśli były mrożone najlepiej wyjąć dzień przed przygotowaniem z zamrażalnika i rozmrażać je przez noc w lodówce. Przed samym smażeniem (ok 20 minut) wyjmij rozmrożone steki i postaw w temperaturze pokojowej.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Australijska
Słowo kluczowe: mięsa egzotyczne, stek ze strusia

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się