- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek ze strusia z migdałami i calvados
Stek ze strusia z migdałami i calvados to połączenie idealne żeby rozwiać kulinarną nudę w kuchni. Delikatne mięso z aksamitnym sosem przełamane chrupkością prażonych migdałów i wytrawnym jabłkowym bukietem calvados. Brzmi nieźle? A jest jeszcze lepiej, bo to danie jest banalnie proste do wykonania. Jeśli nie miałaś /łeś pomysłu na ciekawy obiad lub kolację to bardzo polecamy tego steka.
Stek ze strusia jest do kupienia na BBQ.PL.
A jeśli egzotyka bardzo Ci się spodobała to tutaj można znaleźć inne egzotyczne przepisy na naszym blogu.
Stek ze strusia z migdałami i calvados
Składniki
- 250 g steków ze strusia
- 2 drobno posiekane szalotki
- 1 wyciśnięta główka czosnku
- 100 g pokrojonych migdałów
- 200 ml śmietany 18% do sosów
- świeża bazylia
- pieprz i sól do smaku
- curry
Sposób przygotowania
-
Przełożyć mięso z sosem na talerz, a następnie obrumienić czosnek. Wlać na patelnię śmietanę i spowrotem włożyć steki i sos. Dodać połowę migdałów. Podlać całość calvados i pozostawić sos do ścięcia. Potrawę przybrać resztą migdałów i drobno posiekaną bazylią.
-
Zacznij od uprażenia na małej, domowej patelni migdałów.
-
Rozgrzej olej na drugiej patelni (najlepiej grillowej). Zacznij smażyć steki kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana. W czasie smażenia dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą curry.
-
Po usmażeniu zdejmij steki z patelni i odłóż je na talerz lub do miski. Dodaj jeszcze odrobinę oleju na patelnię i podsmaż na niej czosnek. Następnie dodaj na patelnię śmietanę, zmniejsz ogień i dodaj połowę uprażonych wcześniej migdałów.
-
Na koniec włóż z powrotem steki i podduś je trochę w sosie. Podlewaj całość calvados. Mieszaj i czekaj aż sos zgęstnieje.
-
Gotowe danie podawaj przybrane pozostałymi migdałami i zielonymi listkami bazylii lub pietruszki. Jako dodatek będą pasowały frytki lub świeża bagietka. SMACZNEGO!
Notatki
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.