Dania jednogarnkowe zdrowe i rozgrzewające

Do ulubionych
1631
1631
Do ulubionych
Dania jednogarnkowe zdrowe i rozgrzewające
2021-12-17Kategoria: Przepisy i artykuły, Duszenie, Gotowanie pod ciśnieniem

Dania jednogarnkowe zdrowe i rozgrzewające

Niskie temperatury zaczynają doskwierać coraz bardziej? Jest zimno, a po długim dniu w pracy, zaczyna nam burczeć w brzuchu? Nie ma nic lepszego niż pyszne, jednogarnkowe danie, które jednocześnie zapełni żołądek, a zarazem przyjemnie rozgrzeje w chłodny, zimowy dzień.

Potrawy jednogarnkowe łatwe, rozgrzewające i zdrowe

Szczególnie podczas tej pory roku warto postawić na potrawy nieco tłuściejsze, dzięki czemu łatwo przetrwamy nawet te najchłodniejsze dni. W tym artykule znajdziesz pomysły na najpyszniejsze, rozgrzewające dania jednogarnkowe, które posmakują zarówno Tobie, jak i każdemu domownikowi. Polecimy także mięso idealne do tego typu dań.

Ich podstawową zaletą jest znakomity smak, walory zdrowotne zwłaszcza zimą, a także łatwość przygotowania. Wystarczy dodać mięso wysokiej jakości, warzywa i trochę przypraw, umieścić w jednym naczyniu, nastawić na małym ogniu i zapomnieć na parę godzin. Kiedy po jakimś czasie sobie o niej przypomnimy mamy gotowy genialny i odżywczy obiad :).

Klasyczny, zimowy gulasz

Idealny z kaszą, makaronem, ryżem czy ziemniakami – gulasz to potrawa od wieków znana i lubiana. Danie to podawano w średniowiecznych karczmach i po dziś dzień króluje na naszych polskich stołach, zapewniając niebo podniebieniu, a zarazem przyjemnie rozgrzewając podczas zim. Podstawą gulaszu jest tłuste mięso, a pozostałe rzeczy dodajemy według własnych upodobań. Niektórzy wolą bardziej ostrzejsze smaki gulaszu typowe dla kuchni azjatyckiej, inni z kolei wolą, jak danie delikatne i aromatyczne charakterystycznie dla kuchni bałkańskiej i środkowoeuropejskiej. Bez względu na Twoje upodobania, doskonale zapełni Twój żołądek w trakcie najchłodniejszych dni zimy. Kluczem do wykonania pysznego gulaszu jest oczywiście mięso wysokiej jakości. Takie mięso możesz kupić oczywiście w naszym sklepie internetowym BBQ.pl. Wybór różnych rodzajów mięs do duszenia zagwarantuje, że w naszej kuchni nigdy nie zapanuje nuda. My jednak do gulaszu serdecznie polecamy jagnięcinę. Jest to jedno z najzdrowszych mięs. Doskonałe do duszenia zarówno udziec bez kości, łopatka bez kości czy biodrówka jagnięca. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas na krojeniu możesz zamówić u nas również gotowy gulasz jagnięcy. Poniżej kulinarne inspiracje, na dania które cudownie rozgrzeją nawet w najzimniejszy, zimowy dzień.

Orientalny gulasz jagnięcy

Jagnięcina curry Rogan Josh

Gulasz jagnięcy z kardamonem

Gulasz z dzika z wywarem z duszonej kapusty

Must have sportowca i kuracja antyzmarszczkowa w jednym

Do potraw jednogarnkowych doskonała jest także bogata w kolagen golonka zarówno goleń jagnięca jak i goleń wołowa. Podobnie policzki wołowe. Kolagen poddany długiej obróbce termicznej nadaje potrawie kleistości i maślanej konsystencji. Mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a przy tym ma zbawienny wpływ na nasze stawy i skórę. W naszej ofercie znajduje się nawet goleń wołowa z certyfikatem BIO w postaci ossobuco czyli klasycznego włoskiego cięcia. Polecamy przepisy:

Golonka jagnięca z ciecierzycą

Golonka jagnięca z cydrem

Polak, Węgier dwa bratanki – pyszne leczo

Pochodząca z Węgier potrawa, spotkała się z ciepłym przyjęciem wśród Polaków. Nic dziwnego, jest w końcu łatwa w przygotowaniu, a zarazem doskonale pasuje naszym wymagającym podniebieniom. Do przygotowania leczo potrzebujemy różnokolorowych papryk, a także tłuste mięso - na przykład kotlety i kiełbasa. Niektórzy wolą leczo z kurczakiem, jest to z całą pewnością bardzo ciekawa wariancja tejże potrawy i bardziej sprzyja wszystkim, którzy chcą ograniczyć sporzycie tłuszczu. Najdrowszym mięsem i jednocześnie oryginalnym rozwiązaniem jakie chcielibyśmy przy tej okazji zaproponować jest mięso z żółtego mini kogucika lub perlicy. Są one hodowane w sposób w 100% naturalny, a ich mięso jest super zdrowe i pełne smaku. Nie ma mowy o żadnych hormonach ani antybiotykach, a ilość tłuszczu jest znikoma.

Tradycyjny, staropolski bigos

Potrawa ta wiedzie prym wśród wielu polskich rodzin. Jest on doskonały na późną jesień i całą zimę - doskonale zapełnia żołądek, jest odpowiednio tłusty, a jedzony na gorąco z całą pewnością przyjemnie Cię rozgrzeje. Podstawowymi składnikami tego dnia są: biała oraz kiszona kapusta, grzyby, kiełbasa, mięso i różne przyprawy. Koneserzy mogą dodać także suszone śliwki, których słodycz doskonale łączy się z mięsnymi smakami. Polecamy do tego dania w szczególności dziczyznę. Będzie to idealne nawiązanie do prawdziwego staropolskiego dania i napełni go szlachetnym, pełnym smakiem. Doskonały będzie zarówno gulasz z jelenia jak i gulasz z dzika, jeśli chcemy osiągnąć nieco delikatniejszy, sle słodszy smak polecamy mięso gulaszowe z sarny.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się