- Kraj pochodzenia: Kanada
Udziec jagnięcy pieczony w soli
Delikatna pieczeń z udźca jagnięcego jest doskonała na każdą wyjątkową okazję. Udziec jagnięcy to znakomita propozycja na przykład na świąteczny lub noworoczny obiad, który zachwyci Twoich najbliższych. Sprawdź nasz przepis, w którym proponujemy jagnięcinę ze świeżym rozmarynem oraz klasycznymi polskimi dodatkami takimi jak maślane puree ziemniaczane i buraczki. Do tego sos miodowo musztardowy, którego ostro słodki smak idealnie podkreśli delikatny aromat jagnięciny.
Delikatny udziec jagnięcy na pieczeń kupisz na BBQ.PL. A inne inspiracje na dania z jagnięciny znajdziesz w kategorii Jagnięcina na naszym blogu :)
Udziec jagnięcy pieczony w soli
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
Patelnia z grubym dnem
-
Piekarnik
-
Termometr do mięsa do używania w piekarniku
-
Forma do pieczenia
-
Robot kuchenny / rózga kuchenna
Składniki
- 1,5 kg udziec jagnięcy
- + – 2 kg sól morska gruboziarnista
- 6 szt białka
- 4 ząbki czosnku
- 1 rozmarynu
- pieprz
- olej
- woda
Sos miodowo-musztardowy
- 3 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
- 1 łyżka musztardy (np. dijon)
Sposób przygotowania
-
Mięso oczyść z błon, osusz. Naszpikuj mięso rozmarynem i ząbkami czosnku. Odstaw na parę godzin w chłodne miejsce.
-
Na dobrze rogrzanej patelni obsmaż mięso do uzyskania brązowej skórki. Po smażeniu dopraw mięso pieprzem i zostaw do lekkiego wystygnięcia.
-
Rózgą kuchenną ubij białka na pianę, wymieszaj z solą oraz odrobiną wody tworząc masę solną. Formę żaroodporną wyłóż częścią masy solnej (mniej więcej wielkości mięsa z lekkim zapasem). Na masę połóż gałązki rozmarynu a następnie mięso, na którym również rozłóż rozmaryn. W udziec jagnięcy wbij sondę od termometru i całość dokładnie obłóż masą solną.
-
Piekarnik rozgrzej do 180°C, piecz mięso aż osiągnie 58°C wewnątrz. Wyjmij pieczeń z piekarnika i pozwól jej odpocząć. Rozbij solną skorupkę, wyjmij udziec jagnięcy oczyszczając z soli, w której był pieczony.
-
Serwuj jagnięcinę z puree ziemniaczanym z rozmarynem oraz domowymi buraczkami. Mięso polej sosem miodowo-musztardowym do smaku.
Przygotowanie sosu miodowo-musztardowego
-
W małym rondelku mieszamy musztardę i miód. Stawiamy na chwilę na bardzo małym ogniu żeby podgrzać sos i żeby składniki dobrze się wymieszały.
Video
Notatki
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.