Udziec jagnięcy pieczony w soli

Do ulubionych
1687
1687
Do ulubionych
Udziec jagnięcy pieczony w soli
2022-01-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Jagnięcina, Smażenie, Pieczenie

Delikatna pieczeń z udźca jagnięcego jest doskonała na każdą wyjątkową okazję. Udziec jagnięcy to znakomita propozycja na przykład na świąteczny lub noworoczny obiad, który zachwyci Twoich najbliższych. Sprawdź nasz przepis, w którym proponujemy jagnięcinę ze świeżym rozmarynem oraz klasycznymi polskimi dodatkami takimi jak maślane puree ziemniaczane i buraczki. Do tego sos miodowo musztardowy, którego ostro słodki smak idealnie podkreśli delikatny aromat jagnięciny.

Delikatny udziec jagnięcy na pieczeń kupisz na BBQ.PL. A inne inspiracje na dania z jagnięciny znajdziesz w kategorii Jagnięcina na naszym blogu :)

Udziec jagnięcy pieczony w soli

Porcja dla 6 osób
Czas przygotowania 8 hrs
Czas gotowania 2 hrs

Użyty sprzęt

  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa
  • Patelnia z grubym dnem
  • Piekarnik
  • Termometr do mięsa do używania w piekarniku
  • Forma do pieczenia
  • Robot kuchenny / rózga kuchenna

Składniki

  • 1,5 kg udziec jagnięcy
  • + – 2 kg sól morska gruboziarnista
  • 6 szt białka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 rozmarynu
  • pieprz
  • olej
  • woda

Sos miodowo-musztardowy

  • 3 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
  • 1 łyżka musztardy (np. dijon)

Sposób przygotowania

  • Mięso oczyść z błon, osusz. Naszpikuj mięso rozmarynem i ząbkami czosnku. Odstaw na parę godzin w chłodne miejsce.
  • Na dobrze rogrzanej patelni obsmaż mięso do uzyskania brązowej skórki. Po smażeniu dopraw mięso pieprzem i zostaw do lekkiego wystygnięcia.
  • Rózgą kuchenną ubij białka na pianę, wymieszaj z solą oraz odrobiną wody tworząc masę solną.
    Formę żaroodporną wyłóż częścią masy solnej (mniej więcej wielkości mięsa z lekkim zapasem). Na masę połóż gałązki rozmarynu a następnie mięso, na którym również rozłóż rozmaryn. W udziec jagnięcy wbij sondę od termometru i całość dokładnie obłóż masą solną.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C, piecz mięso aż osiągnie 58°C wewnątrz.
    Wyjmij pieczeń z piekarnika i pozwól jej odpocząć. Rozbij solną skorupkę, wyjmij udziec jagnięcy oczyszczając z soli, w której był pieczony.
  • Serwuj jagnięcinę z puree ziemniaczanym z rozmarynem oraz domowymi buraczkami. Mięso polej sosem miodowo-musztardowym do smaku.

Przygotowanie sosu miodowo-musztardowego

  • W małym rondelku mieszamy musztardę i miód. Stawiamy na chwilę na bardzo małym ogniu żeby podgrzać sos i żeby składniki dobrze się wymieszały.

Video

Notatki

Idealne danie na kolację Noworoczną bądź świąteczny obiad.
Można wykonać również na grillu stosując techniki bezpośrednią (zgrillować udziec zamiast podsmażać) oraz pośrednią do pieczenia w soli.
Warto mieć mały zapas soli i jajek w zależności od wielkości sztuki mięsa, aby w razie potrzeby dorobić masy.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Angielska
Słowo kluczowe: Do pieczenia, Do smażenia, Jagnięcina, Pieczeń, Smażenie

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się